Política 11/03/2015

El Suprem rectifica i arxiva la demanda de paternitat contra el rei Joan Carles

Es tractava de la primera demanda contra l'ex cap d'estat que l'alt tribunal havia admès a tràmit

Europa Press
2 min
El Suprem admet  la primera demanda de paternitat contra el rei Joan Carles

MadridEl ple de la Sala Civil del Tribunal Suprem ha estimat per set vots a favor i tres en contra el recurs presentat per la defensa del rei Joan Carles i ha deixat sense efecte l'admissió a tràmit que havia acordat de la demanda de paternitat presentada per la ciutadana belga Ingrid Jeanne Sartiau, segons han informat fonts de l'alt tribunal. En la mateixa deliberació, els magistrats han rebutjat el recurs que va presentar Sartiau contra la interlocutòria d'admissió de la demanda, que no acollia la totalitat de les seves pretensions. D'aquesta manera el Suprem acull l'escrit pel qual la fiscalia s'oposava a la continuació de la causa i a la realització al rei Joan Carles d'una prova d'ADN sol·licitada per la demandant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fiscalia del Suprem incidia en els mateixos arguments que ja va exposar per oposar-se a la tramitació d'aquest procediment, en entendre que no ha d'anar més enllà perquè no s'acompanya del principi de prova que estableix l'article 767.1 de la llei d'Enjudiciament Civil. Segons aquesta norma, "en cap cas s'admetrà la demanda sobre determinació o impugnació de la filiació si amb ella no es presenta un principi de prova dels fets en què es fonamenta", i aquest és el cas que es dóna en la petició de Sartiau segons el Ministeri Públic.

Una decisió disputada

La decisió del ple ha estat disputada. Hi faltaven dos magistrats per raons de salut i s'han anunciat fins a tres vots particulars. Entre ells el del ponent de la resolució adoptada aquest dimecres, el magistrat Ramón Ferrándiz, de manera que el president de la Sala ha encomanat la redacció de l'acte al següent magistrat en ordre d'antiguitat, que és José Antonio Seijas. A mitjans del passat mes de gener la Sala Civil del Tribunal Suprem va admetre a tràmit la demanda en entendre que concorrien els requisits legals per a això, després de celebrar una reunió que es va allargar durant quatre hores.

Aquesta decisió, que no es va materialitzar en un acte fins el 4 de febrer, va ser recorreguda pels advocats del rei Joan Carles, que sol·licitaven l'arxiu definitiu de l'assumpte.

L'alt tribunal havia desestimat anteriorment una altra demanda similar contra Joan Carles de Borbó presentada pel català Alberto Solà, que assegurava ser el primogènit del rei, i s'acompanyava d'una prova d'ADN amb una "fiabilitat superior al 99,9 per cent" que no va ser considerada com a tal.

stats