Política 07/02/2019

El Suprem manté l’inici del judici el 12 de febrer

El tribunal considera habilitar també els dissabtes perquè s’acabi abans de les eleccions municipals

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La sala de vistes on se celebrarà el judici del Procés al Suprem.

MadridA la plaça Villa de París de Madrid, on dona la façana principal del Suprem, s’enllestien ahir els últims detalls per al judici del Procés. S’han esporgat a última hora els arbustos i des de fa dues setmanes l’imponent edifici del tribunal està encerclat amb tanques grogues. El 12 de febrer, a les 10 del matí, tant sí com no començarà el judici. La sala que jutjarà els líders independentistes va rebutjar ahir donar més temps a les defenses dels presos i va mantenir la primera vista per a dimarts que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal començarà així una cursa contrarellotge per intentar acabar el judici abans de la campanya de les municipals del 26 de maig. Com a mínim aquesta és la “intenció dels magistrats per sobre de tot”, segons fonts del Suprem. Tot i que inicialment les sessions estan previstes de dimarts a dijous, les mateixes fonts no descarten habilitar també els dilluns, els divendres i, si cal, fins i tot els dissabtes –un fet que només ha tingut lloc quan la sala especial es va reunir d’urgència per il·legalitzar candidatures abertzales–. Des de les defenses s’interpreta com una forma de pressió per eliminar alguns dels més de 500 testimonis i limitar els interrogatoris.

El Suprem també va declinar ahir deixar en llibertat condicional els presos polítics durant els mesos que duri el judici. La defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull al·legava que, després de la filtració del vídeo dels trasllats per part d’un guàrdia civil, la mesura evitaria més “tractes inhumans o denigrants”. Però el tribunal considera que des de llavors no ha canviat cap circumstància per deixar-los en llibertat, i el ministeri de l’Interior ja està investigant l’agent que va difondre el vídeo fent mofa dels presos.

Després de conèixer oficialment la data del judici tot just fa una setmana –quan faltaven només onze dies per a la primera vista–, entre dilluns i dimarts tres de les defenses van presentar escrits demanant més temps al tribunal. En concret, els advocats Jordi Pina i Andreu Van den Eynde van demanar tres setmanes més. La lletrada principal de Jordi Cuixart, Marina Roig, no va fer una petició concreta, però sí que va advertir que no permetre que les defenses tinguessin més temps per revisar tota la documentació que han demanat i totes les proves podia ser causa de suspensió del judici per vulneració del dret de defensa.

Ara el tribunal els respon que “la prova documental, a diferència del que diuen els escrits de les defenses, es practica en el ple, no s’anticipa al ple”. En la que es preveu l’última interlocutòria abans del judici, el tribunal respon també en la mateixa línia a la resta de temes plantejats. La resposta del tribunal és que les al·legacions per vulneració de drets fonamentals les plantegin en les qüestions prèvies just començar les vistes, que està previst que durin dos dies, i que cada defensa demani la incorporació de les proves i testimonis que se li han rebutjat. També poden demanar la suspensió o anul·lació del judici per vulneració de drets.

Presumpció d’innocència

Finalment, el Suprem també va assegurar que no s’ha vulnerat el dret a la presumpció d’innocència dels presos a les portes del judici arran de les declaracions de la secretària d’estat d’Espanya Global, Irene Lozano, responsable de la campanya del govern espanyol en contra de la “desinformació independentista”. Va apuntar, això sí, que podria ser objecte d’al·legació durant les qüestions prèvies del judici. Lozano va definir els presos polítics la setmana passada a la BBC com a “líders polítics que han comès delictes”.

Decisió del Suprem de desestimar l'ajornament del judici (PDF)
stats