Política 06/06/2018

El Suprem suspèn la vista de confirmació dels processaments per no haver respectat els terminis

La sala d'apel·lacions no ha donat opció a la defensa de Cuixart a presentar al·legacions

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Jordi Cuixart: “L’independentisme comet  un greu error quan creu  que és l’eix central”

MadridEl Tribunal Suprem havia trepitjat l'accelerador l'última setmana per aconseguir suspendre els diputats independentistes abans de l'estiu. Però s'ha trobat amb un revés d'última hora per no haver respectat els seus propis terminis. S'ha convertit, doncs, en víctima de les seves pròpies presses. La sala d'apel·lacions del tribunal, l'encarregada de supervisar les decisions de Llarena, ha hagut de suspendre aquest matí la vista de revisió dels processaments prevista per aquest dimecres -el pas previ a la suspensió dels diputats un cop la interlocutòria de processament ja sigui ferma-, quan ja totes les parts eren a la sala.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Suprem havia convocat la vista d'apel·lacions sense haver donat temps a la defensa del líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, a presentar al·legacions, ni tampoc a la resta d'advocats a posicionar-se. Es donava el cas que Cuixart va presentar un recurs en contra del processament per rebel·lió davant del jutge Pablo Llarena subsidiari de la sala d'apel·lacions. És a dir, que si –com ja era previsible– el magistrat rebutjava el recurs, es presentés directament a la sala d'apel·lacions.

"No s'ha pogut celebrar la vista per culpa d'una irregularitat de procediment en la tramitació del recurs de Cuixart. A més, s'ha admès un recurs de Vox quan la llei no permet recórrer la denegació d'un processament", ha explicat d'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, sortint del Suprem. Feia referència també al fet que el Suprem havia permès al partit d'extrema dreta Vox, que exerceix d'acusació popular en la causa, presentar un recurs per demanar que l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresidenta de l'AMI Neus Lloveras siguin processats també per rebel·lió. El mateix president del tribunal d'apel·lacions ha rebutjat que fossin a la sala i els ha dit que la llei no permet presentar un recurs d'aquest tipus. És a dir, ha solucionat aquest error 'in situ'.

Tot seguit ha pres la paraula l'advocada de Cuixart, Marina Roig, que ha al·legat indefensió per no poder presentar al·legacions al seu recurs. El tribunal li ha proposat tornar celebrar la vista el dilluns, però ha assenyalat que encara no s'hauria acabat el termini de cinc dies que se sol donar. Més endavant, doncs, posaran una nova data.

Aquesta vista era crucial per a la confirmació dels processaments, el pas previ perquè Llarena pugui invocar l'article 384 bis de la llei d'enjudicialment criminal i suspendre els processats que són diputats al Parlament abans de la celebració del judici oral.

Els passos que queden fins al judici oral

Recurs d'apel·lació

Després d'haver suspès la vista d'avui, ara totes les parts tenen cinc dies per presentar al·legacions al recurs de Jordi Cuixart, que quedava pendent. D'aquesta manera, el Suprem haurà d'establir una nova data la setmana que ve per a la vista d'apel·lacions. Un cop el tribunal es pronunciï, i si ho fa en el mateix sentit que el jutge Llarena –fins ara sempre li ha donat la raó–, els processaments ja seran ferms.

Nous testimonis

Però paral·lelament al processament dels 25 dirigents independentistes, la instrucció segueix. De fet, l'advocat Van den Eynde ja ha dit que té intenció de demanar noves diligències perquè considera que en la causa no hi ha prou proves. En aquest sentit, demanarà nous informes i proves sobre guàrdies civils i policies nacionals que presumptament van ser ferits.

Suspensió dels diputats

Un cop el processament sigui ferm amb el vistiplau de la sala d'apel·lacions, el jutge instructor pot invocar l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal que permet suspendre els càrrecs públics processats per "rebels" que tinguin decretada la presó preventiva. Aquí hi ha el dubte de si, a més de Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull, el Suprem pot suspendre Puigdemont i Toni Comín. Llarena considera que sí perquè tenen decretada la presó preventiva si són detinguts a l'Estat. El diputat d'ERC i exconseller de Sanitat, però, està lliure a Bèlgica perquè es va descartar l'euroordre.

Resolució de conclusió

Un cop la sala d'apel·lacions resolgui sobre tots els recursos, el procediment habitual seria que Llarena dictés la interlocutòria de conclusió. El dubte aquí és si serà per rebel·lió, després que Alemanya hagi descartat aquest delicte. Si la sala d'apel·lacions ho rebaixa a sedició i organització criminal, Llarena haurà d'acatar-ho. La interlocutòria de conclusió és inamovible.

Escrits d'acusació

L'últim pas abans de fixar la data d'inici del judici oral és que la fiscalia, l'Advocacia de l’Estat i l'acusació popular –el partit d'extrema dreta Vox– presentin els escrits d'acusació. Se sabrà així a quina pena de presó s'enfronta cadascun dels líders independentistes. També podria ser llavors quan es rebaixés la rebel·lió.

stats