Política 22/07/2016

Núria Parlon defensa davant Susana Díaz que el PSC debati la via canadenca

La presidenta d'Andalusia ofereix una "mirada comprensiva" per resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya

Laia Vicens
3 min
Núria Parlón, Susana Díaz, Núria Marín i Ximo Puig, aquest divendres a l'Hospitalet

L'Hospitalet de LlobregatGest de força del PSC davant la presidenta andalusa, Susana Díaz, que té aspiracions de liderar el PSOE en un futur i que va criticar els "privilegis" de Catalunya en plena campanya electoral. En una taula rodona a l'Hospitalet sobre regeneració democràtica, que ha reunit Ximo Puig, president del País Valencià; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; les alcaldesses de l'Hospitalet i Santa Coloma, Núria Marín i Núria Parlon; i també Susana Díaz, Parlón ha defensat amb vehemència que el PSC "busqui solucions" per desbloquejar la situació entre Catalunya i l'Estat. En aquest punt, ha recordat que el PSC defensés el dret a decidir i ara vulgui debatre sobre la via canadenca d'un referèndum si fracassa la reforma constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No ens fan por aquests debats. Altres n'inventen per obtenir-ne rèdit polític, però no tenen la talla suficient per resoldre els problemes reals", ha dit en relació a CDC i el seu pacte amb el PP per la mesa del Congrés. De fet, Parlon ha demanat "reconèixer sense por" la singularitat de comunitats històriques, com Catalunya.

També Marín ha avisat el PSOE que "o accepta la diversitat o s'encaminarà cap a la irrellevància". Utilitzant una metàfora de la sèrie 'Joc de Trons', Marín ha advertit que "l'hivern ha arribat per als socialistes", en relació a una època difícil per al PSOE.

Ximo Puig aposta pel federalisme per acabar amb els "greuges i privilegis"

En canvi, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha esquivat opinar sobre el debat de la via canadenca i ha apostat per una reforma constitucional com la via per assolir la igualtat i acabar amb els "greuges i privilegis" entre els territoris de l'Estat.

"Federalisme és unir dos elements fonamentals: singularitat i igualtat entre ciutadans", ha assegurat, i ha explicat que aquesta reforma constitucional no agreujaria les "asimetries" sinó que les corregiria. A més, ha criticat amb duresa els qui volen uniformitzar Espanya i establir un "jacobinisme del segle XXI".

Susana Díaz ofereix "una mirada comprensiva"

Davant els discursos de Parlon, Marín i Puig, Susana Díaz s'ha limitat a oferir una "mirada comprensiva" per Catalunya. "Amb la mateixa contundència amb la qual defenso la no-separació, defenso que hi ha d'haver una mirada comprensiva amb Catalunya. Des d'aquesta mirada mútua podrem trobar un bon acord", ha defensat.

Segons ha dit, el PSOE és l'únic partit que "està en condicions" de donar a Catalunya aquest encaix i ha recordat que quan a Espanya "li han anat bé les coses", Catalunya també n'ha sortit beneficiada.

La presidenta andalusa veu el PSOE a l'oposició i demana a Rajoy que "es posi a treballar"

Més enllà de les relacions Catalunya-Estat, l'acte també ha servit per copsar les opinions sobre les negociacions per la investidura. L'estratègia del PSOE és insistir que la responsabilitat per formar govern és exclusivament del PP, però els socialistes no ho tenen fàcil per aïllar-se de les negociacions d'investidura. Sense suports factibles més enllà de Ciutadans –insuficients per ser investit–, el PSOE esdevé una peça clau per fer arrencar la legislatura, i ja fa setmanes que el PP en demana l'abstenció per, almenys, investir Mariano Rajoy. Els socialistes, però, fan pinya i mantenen la seva posició, almenys de cara enfora. La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, amb aspiracions a liderar el partit en un futur proper, ha reiterat aquest divendres que ningú pot posar sobre "les espatlles del PSOE" una responsabilitat que és del PP i que és "injust" aquest raonament.

Així, Díaz ha tornat a emplaçar el president del govern espanyol a buscar els suports que necessita lluny del PSOE. "Encara que Mariano Rajoy no hi estigui acostumat, ara ha de moure's i posar-se a treballar", ha dit. Ara bé, davant la dicotomia abstenció-eleccions, Díaz no es mulla. De moment només rebutja que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, lideri una alternativa a la de Rajoy si aquest fracassa: "El nostre lloc és la oposició", ha manifestat, i més després de passar de 90 a 85 diputats.

El mateix Iceta ha aprofitat que presentava l'acte per mostrar el seu suport al líder del PSOE, Pedro Sánchez, per negar-se a "facilitar un govern continuista de dretes i presidit per Rajoy" tot i les "pressions" a les quals està sotmès. "La regeneració democràtica és incompatible amb la corrupció i amb utilitzar els instruments de l'Estat amb finalitats polítiques", ha afirmat, dient, per tant, que "Fernández Díaz i regeneració democràtica són incompatibles".

stats