Política 30/11/2010

El Congrés posa en marxa el mecanisme per renovar un terç de magistrats del TC

Els grups tenen fins el dia 15 de desembre per presentar els seus candidats. El PP no avança si inisitirà amb el nom d'Enrique López, rebutjat ja pel Senat.

Joan Rusiñol
1 min

MadridMesos després de la sentència de l'Estatut, el Congrés es proposa renovar quatre dels dotze magistrats del Constitucional que tenen el mandat caducat. Són tres dels actuals i la vacant del magistrat Roberto García Calvo, que va morir. El president del Congrés, José Bono, seguint els terminis marcats, ha anunciat avui que posa en marxa el mecanisme de relleu. Curiosament, aquest fet coincideix amb la previsible renovació aquesta setmana del terç que correspon al Senat. Els magistrats que ha de renovar la cambra alta porten tres anys amb el mandat caducat. Per això, el govern espanyol va impulsar una reforma de la llei per evitar que, en el futur, es repeteixi aquesta situació. La Constitució indica que els relleus per terços no poden coincidir al mateix temps per no aturar el funcionament del TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara els grups -essencialment PSOE i PP- han de proposar els seus candidats. Tenen de termini fins al dia 15. El PP no vol dir si presentarà via Congrés el nom de l'exportaveu del CGPJ Enrique López, que el Senat va vetar perquè no complia els requisits necessaris. Una decisió que els populars han recorregut i que està pendent de resolució. López és una persona de marcat perfil conservador, molt proper a les tesis polítques de Mariano Rajoy. Els nous magistrats hauran de pronunciar-se, entre d'altres coses, sobre el recurs del PP contra la prohibició de les corrides de toros a Catalunya.

stats