Política 19/06/2015

El govern espanyol porta al TC el decret del Govern de demarcació de registres de propietat i en demana la suspensió

Argumenta que envaeix competències estatals i atempta contra la "unitat del sistema registral"

Acn
1 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres a la Moncloa. EFE

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres presentar davant el Tribunal Constitucional (TC) conflicte de competències contra el decret 69/2015 de la Generalitat que modifica la demarcació dels registres de propietat, mercantils i de béns i immobles de Catalunya. L'executiu incorpora a l'escrit una petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució i, per tant, quedi suspès automàticament des del moment en què el TC accepti a tràmit el seu escrit. Segons La Moncloa, el decret envaeix competències estatals i atempta contra la "unitat del sistema registral".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ha donat a conèixer la interposició del conflicte de competències a la roda de premsa posterior al consell de ministres. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que el decret de la Generalitat va fer un "modificació general de la ubicació dels registres" amb "criteris propis" per a la "supressió, reagrupament i modificació de districtes hipotecaris" que inclou "figures noves i incorpora regles sobre el funcionament dels Registres".

Per tant, segons el govern espanyol, el decret "planteja qüestions sobre les que la comunitat autònoma no té competències normatives d'acord a la Constitució i l'Estatut", perquè "en matèria de demarcació registral Catalunya només té competències executives, és a dir, que no pot aprovar normes ni tal sols reglamentàries com aquesta".

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha assegurat que les demarcacions registrals "hauran de respectar la legislació estatal, que és la garantia de la unitat del sistema registral segons ha dictat el Tribunal Constitucional en repetides ocasions", perquè "una de les fortaleses i garanties de seguretat jurídica que aporta als propietaris de tot tipus de béns és la unitat del nostre sistema registral".

stats