Política 08/05/2018

El TC estudiarà si Llarena ha vulnerat els drets polítics de Junqueras i Sànchez mantenint-los a la presó

Admet a tràmit el recurs del líder d'ERC i admet que no hi ha jurisprudència

Dani Sánchez Ugart
2 min
01. Jordi Sànchez  i Oriol Junqueras al Parlament.    02. Carles Puigdemont en l’entrevista a RAC1.

MadridEl Tribunal Constitucional estudiarà si el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha vulnerat els drets polítics del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, denegant-los la possibilitat d'assistir a les sessions parlamentàries, sigui pel manteniment en presó preventiva o per la negativa a concedir-los permisos. L'alt tribunal ha decidit per unanimitat aquest dimarts acceptar els recursos d'empara dels dos diputats contra diverses de les decisions de Llarena, i valora l'"especial transcendència constitucional" dels casos, perquè afecten una "faceta d'un dret fonamental [el de participació política]". A més, els magistrats admeten que no hi ha doctrina al tribunal sobre aquestes causes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això no obstant, l'alt tribunal no pren cap mesura cautelaríssima, com sol·licitava Sànchez en els seus recursos, un dels quals presentat per poder assistir als seus plens d'investidura de manera presencial o telemàtica, i l'altre contra la seva presó provisional. El tribunal no hi veu la urgència especial que requereix la Constitució per prendre aquest tipus de mesures cautelars, però sí que obre peces separades i dona 10 dies al Suprem per presentar la informació de la causa, i tres dies tant al ministeri fiscal com a la defensa de Sànchez per presentar al·legacions a aquesta decisió.

En el cas del recurs de Junqueras, la decisió del TC és similar. Junqueras considerava que s'han vulnerat, entre d'altres, els seus drets a un procés amb totes les garanties, a la presumpció d'innocència i al jutge ordinari predeterminat per la llei; a la llibertat personal i a la participació política. L'admissió a tràmit del TC es fonamenta també en l'especial transcendència constitucional del cas, i, com sol·licitava Junqueras, s'obre una peça separada de suspensió, i dona 10 dies també perquè el Tribunal Suprem remeti les actuacions corresponent a la causa.

stats