Política 20/12/2016

Forcadell: "Ens neguem a ser censors al servei d'un govern incapaç de resoldre els reptes polítics"

El TC notifica a la mesa del Parlament que accepta el recurs contra la resolució del referèndum unilateral

Aleix Moldes
3 min
Carme Forcadell i els altres quatre membres sobiranistes de la Mesa a la sala de premsa del Parlament

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) ja ha notificat als set membres de la mesa del Parlament que ha acceptat l'incident d'execució de sentència contra la resolució del referèndum unilateral, que JxSí i la CUP van aprovar el 6 d'octubre durant el debat de política general. El Constitucional ha acceptat la petició de l'Advocacia de l'Estat i comunica a la mesa que ha obert un procediment similar al que va portar a declarar divendres passat davant del TSJC la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC apunta la mesa com a òrgan responsable de regular els debats parlamentaris i recorda als seus integrants que la resolució del referèndum –que ja ha estat suspesa– podria vulnerar la sentència contra la declaració de ruptura. Dues secretàries del TSJC han lliurat passades les 12 les notificacions del TC a Forcadell als altres sis integrants de la mesa i al secretari general del Parlament, Xavier Muro. Ara disposen de 20 dies per presentar un escrit d'al·legacions.

En roda de premsa, després de rebre la notificació, Forcadell (ERC) ja ha deixat clar que continuaran actuant tal com ho han estat fent fins ara, sense excloure cap debat parlamentari pel seu contingut polític. "Ens neguem a ser censors al servei d'un govern incapaç de resoldre els reptes polítics", ha subratllat al costat del vicepresident primer de la cambra, Lluís Corominas (PDECat) i dels secretaris sobiranistes de la mesa, Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet (PDECat) i Joan Josep Nuet (EUiA).

"Som aquí per assegurar que, malgrat els requeriments i les intimidacions, com a membres de la mesa complirem escrupolosament el deure de garantir el debat parlamentari. La nostra funció és afavorir el debat, no coartar-lo", ha insistit la presidenta del Parlament. Forcadell ha destacat que "aplicar al peu de la lletra la voluntat del govern espanyol equivaldria a deixar el Parlament en mans de l'Advocacia de l'Estat". Com ja va fer divendres passat en la declaració davant del TSJC, la presidenta de la cambra catalana ha defensat la "llibertat d'expressió" contra els "atacs" que rep per part del govern espanyol i les institucions de l'Estat.

El tràmit, doncs, és el mateix que es va obrir quan el Constitucional va iniciar un expedient d'execució de sentència contra les conclusions del procés constituent. Aleshores, malgrat les al·legacions, el TC va decidir que hi havia indicis que Forcadell havia incomplert la sentència que anul·la la declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015 i va instar la Fiscalia a querellar-se contra la presidenta del Parlament.

En aquesta ocasió, l'Advocacia de l'Estat no només apunta contra Forcadell, sinó també contra la resta d'integrants sobiranistes de la mesa. Els acusa d'haver deixat que la resolució del referèndum i la del procés constituent es debatessin al plenari i d'haver rebutjat les peticions de reconsideració que van presentar PP, PSC i C's. El TC haurà de decidir ara si hi ha indicis de delicte i planteja la via penal contra ells, tal com reclama l'Advocacia de l'Estat, o si desestima el cas.

Nuet, sobre eludir inhabilitacions: "No sé si tenim mecanismes per resistir-nos"

Per la seva banda, el secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, ha posat en dubte que des de les institucions catalanes es pugui fer alguna cosa per sortejar eventuals inhabilitacions del tribunals: "No sé si tenim mecanismes per resistir-nos".

En una entrevista d'Europa Press, el diputat explica que veu una estratègia de buscar el conflicte per guanyar suports a les urnes tant en la judicialització del procés independentista per part del Govern espanyol com el desenvolupament d'aquest procés per part del Govern, amb la diferència que a l'executiu català "no hi ha unitat".

"No tot el món de JxSí i de la CUP pensa el mateix", segons ell, i ha instat els dos grups parlamentaris a redimensionar el procés per posar l'accent en la democràcia en comptes de l'independentisme.

Nuet ha avalat la votació de les conclusions i de la proposta de resolució perquè, malgrat no ser independentista, sempre defensarà que el Parlament "pugui debatre sobre independència".

Ciutadans acusa Forcadell de mentir

Ciutadans ha reaccionat també des de la sala de premsa del Parlament a les notificacions que han rebut aquest dimarts els membres de la mesa, entre els quals, el diputat de C's José María Espejo-Saavedra. Segons el portaveu adjunt del grup parlamentari, Fernando de Páramo, Forcadell "menteix" quan assegura que les institucions de l'Estat ataquen la llibertat d'expressió i intenten evitar que es debati la independència al Parlament. "Es parla tot el dia sobre independència i separació", ha indicat. "El que no es pot fer és incomplir les lleis", ha afegit tot seguit per acusar la presidenta del Parlament d'haver desobeït conscientment les providències del TC.

stats