Política 26/09/2019

El govern espanyol impugnarà les resolucions del Parlament sobre la Guàrdia Civil, la desobediència i l'amnistia

Totes tres han estat aprovades durant el Debat de Política General

Ara
1 min
El Parlament avala la desobediència civil i institucional "en defensa de drets"

BarcelonaEl govern espanyol ha decidit seguir la via de la judicialització que ja venia aplicant sobre les resolucions aprovades al Parlament i, després del Debat de Política General, fonts de la Moncloa expliquen que ja estudien el contingut de dues propostes aprovades aquest dijous per l'independentisme amb l'objectiu d'impugnar-les, probablement al Tribunal Constitucional, per bé que no han volgut precisar que sigui a la màxima instància espanyola. En concret es tracta de la que defensa la desobediència civil i institucional per respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes, que també reclama "l'amnistia total" per als investigats; i la que defensa la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la Moncloa han donat a entendre que la decisió d'impugnar aquestes iniciatives no es decidirà al consell de ministres d'aquest divendres, tenint en compte que primer s'han d'aprovar al Butlletí Oficial del Parlament i al Diari Oficial de la Generalitat. "És una decisió política, però necessitarà el seu tràmit", han precisat. "Encara no s'ha dit a quina instància. Complerts els tràmits, es presentarà la impugnació", han afegit les mateixes fonts.

Les resolucions aprovades durant el Debat de Política General no tenen rang de llei ni obliguen les administracions. Representen la voluntat majoritària de la cambra sense que se n'hagi de derivar cap encàrrec concret, especialment quan es refereixen a institucions diferents de la Generalitat. En tot cas, són nombroses les que s'han recorregut i anul·lat posteriorment pel Constitucional, sobretot vinculades al Procés. La última que va generar polèmica va ser la reprovació del rei Felip VI, que el TC també es va encarregar de declarar inconstitucional.

stats