Política 16/07/2015

El PP i el PSOE recuperen el recurs previ d'inconstitucionalitat per als estatuts d'autonomia

CDC, UDC, ERC, PNB i l'Esquerra Plural ho rebutgen

Acn
2 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría conversa amb diputats del PP. EFE

MadridEl Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional impulsada per PP i PSOE que preveu la recuperació del recurs previ d'inconstitucionalitat per als Estatuts d'Autonomia o la seva modificació. La iniciativa ha rebut el suport del Partit Popular, del Partit Socialista, UPyD, UPN i Foro Astúrias, i el rebuig de CDC, UDC, ERC, PNB i l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA). Un cop superat aquest tràmit al Congrés, la mesura continuarà el seu camí al Senat amb l'objectiu que pugui ser aprovada definitivament a finals de setembre i entrar en vigor abans que acabi la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha defensat que la iniciativa aporta una major "seguretat jurídica, eficàcia i senzillesa" i que "no busca una declaració de nul·litat" sinó que pretén detectar qualsevol tipus d'inconstitucionalitat per "corregir-la i modificar-la" abans de l'entrada en vigor de l'Estatut. Així ho ha manifestat la diputada popular Pilar Cortés que ha acabat acusant els grups que s'oposen a la reforma de voler "negar la legitimitat" del TC.

Per al grup socialista l'objectiu d'aquesta modificació és esmenar els problemes sorgits durant la tramitació de l'Estatut de Catalunya i evitar que es tornin a produir. "L'objectiu no és Catalunya sinó evitar la reproducció d'aquests problemes", ha subratllat el diputat socialista José Enrique Serrano. Així mateix, ha avançat que miraran de trobar espai per introduir una esmena durant la tramitació d'aquesta llei al Senat que asseguri i garanteixi la imatge de transparència del Tribunal Constitucional.

CDC alerta que aquesta no és la millor reforma per resoldre debats pendents a Catalunya

El diputat de CDC Jordi Xuclà ha carregat contra la reforma plantejada per PP i PSOE i ha alertat que aquesta "no és la millor contribució" per resoldre debats pendents a Catalunya perquè, a parer seu, només contribuirà a generar més tensió de legitimitats.

En la mateixa línia s'ha expressat la diputada d'UDC Montserrat Surroca, que s'ha mostrat convençuda que el Partit Popular i el Partit Socialista no recuperarien aquesta figura si les coses funcionessin correctament. "Reconeixen que el model vigent no és vàlid", ha assenyalat Surroca, per afegir que aquesta mesura "reforça el xoc de legitimitats", i que els dos partits estan "judicialitzant un debat estrictament polític".

Finalment, Joan Tardà, d'ERC, ha denunciat que el Tribunal Constitucional és "partidista" i una institució "venuda políticament". "És corrupte en les seves funcions", ha subratllat, perquè al seu parer no les exerceix amb independència.

Recuperen una figura que es va eliminar el 1985

El Partit Popular i el Partit Socialista recuperaran amb aquesta reforma una figura que va estar en vigor entre el 1979 i el 1985. La figura del recurs previ d'inconstitucionalitat permetrà deixar en suspens qualsevol reforma estatutària aprovada a les Corts que sigui objecte d'un recurs al TC abans que sigui referendada pels ciutadans, de manera que el TC podrà emetre veredicte abans que la reforma esmentada sigui sotmesa a referèndum.

stats