El TC adverteix Torra i tot el Govern de les conseqüències de contravenir la suspensió de les resolucions del Parlament

El tribunal suspèn les iniciatives sobre l'autodeterminació, la desobediència civil i l'amnistia

El Tribunal Constitucional ha advertit Quim Torra i la resta de consellers del Govern de les responsabilitats penals en què podrien incórrer si contravenen la suspensió de les resolucions que es van aprovar en el debat de política general referides a l'autodeterminació, la desobediència civil, l'amnistia i la retirada de la Guàrdia Civil, entre altres reivindicacions. L'alt tribunal ha acordat per unanimitat admetre els incidents d'execució de sentència que va presentar el govern espanyol reclamant la suspensió d'aquestes iniciatives i els avisos al president del Parlament i la resta de membres de la mesa. A diferència de la decisió que va prendre la setmana passada el TC en relació a altres iniciatives també impugnades, aquesta vegada els jutges han decidit advertir també el president de la Generalitat, així com tots els membres del consell executiu. 

El TC suspèn les resolucions de l'autodeterminació, la independència i la reprovació de Felip VI

Els magistrats subratllen que diversos aspectes d'aquesta resolució entren en contradicció amb la sentència del 2 de desembre del 2015, que va anul·lar la declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015, de la qual beuen algunes referències de la proposta aprovada durant el debat de política general el 26 de setembre passat. A més, el TC també destaca que una sentència del 13 de desembre del 2018 va deixar sense efectes una moció del 5 de juliol del 2018 proposada per la CUP, envoltada de polèmica perquè els lletrats havien avisat a la mesa de la inconstitucionalitat de la iniciativa.

La decisió del TC arriba en plena crisi al Govern per la nit de disturbis d'aquest dimarts a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona per la resposta ciutadana a la sentència. Pedro Sánchez ja mostrava dissabte passat la seva confiança amb l'estratègia de cedir a l'alt tribunal la responsabilitat d'advertir el president de la Generalitat de no saltar-se la llei, abans de prendre altres mesures excepcionals que, amb tot, no estan descartades. De fet, aquest dimecres el president de l'executiu espanyol en funcions manté reunions bilaterals amb Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias per abordar la situació a Catalunya.

Més continguts de