Política 06/06/2018

El TC admet a tràmit els recursos contra la presó de Turull i Rull i paralitza el camí per recórrer a Europa

L'alt tribunal ha admès fins ara tots els recursos d'empara dels presos polítics

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
D'esquerra a dreta, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

MadridEl ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat pels diputats de Junts per Catalunya Jordi Turull i Josep Rull en contra del seu empresonament provisional. L'alt tribunal ja va admetre a tràmit fa un mes els recursos presentats tant per Oriol Junqueras com per Jordi Sànchez en el mateix sentit, així com un que demanava el trasllat a Catalunya i un altre que reclamava el permís a l'exlíder de l'ANC per assistir als plens. Al febrer també va admetre a tràmit un altre recurs d'empara de Sànchez i Jordi Cuixart sobre vulneració de drets fonamentals. És molt poc habitual que el TC admeti a tràmit aquests recursos. És més, sol passar en menys d'un de cada deu casos. Però en el cas dels dirigents independentistes ho està fent amb tots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de les defenses, és una manera de paralitzar el camí per recórrer davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg. Fins que no s'esgoten totes les vies judicials en un estat no es pot recórrer a la justícia europea. En el recurs, presentat el 25 de maig, tant Turull com Rull argumentaven que la mesura cautelar de presó preventiva vulnera el seu dret a la participació política i a tenir un jutge imparcial. Ara el TC dona deu dies al Tribunal Suprem perquè enviï la documentació relativa a la causa per rebel·lió.

L'alt tribunal també rebutja la mesura cautelar de suspendre la presó provisional, tot i que dona un termini de tres dies tant a la fiscalia com a Turull i Rull perquè "formulin al·legacions al respecte". El ple rebutja també la mesura cautelaríssima per instar el govern espanyol a publicar els seus nomenaments com a consellers perquè ja no és possible.

El TC tramita ara un recurs de Cs contra el debat de la llei del referèndum

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimecres el recurs d'empara presentat per Ciutadans en contra dels acords del ple i de la mesa del Parlament el 6 de setembre passat que van permetre el debat i l'aprovació de la llei del referèndum. L'alt tribunal mou fitxa quatre mesos després que ja donés la raó al PSC en un recurs d'empara molt semblant, declarant nul l'acord de la mesa del Parlament que va permetre la tramitació i l'aprovació de la llei del referèndum. Concretament, va considerar que es van vulnerar els drets dels diputats perquè no van admetre la sol·licitud del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. De fet, ja fa mesos que el TC va tombar la llei del referèndum i tots els acords dels plens de desconnexió.

Admissió a tràmit del TC del recurs empara de Rull i Turull (PDF)
stats