Política 02/07/2019

El TC avala per unanimitat l’aplicació del 155 a Catalunya

Desestima pràcticament complets els recursos presentats pel Parlament i Podem

Dani Sánchez Ugart
1 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl Tribunal Constitucional ha informat aquest dimarts de les sentències en les quals avala l’aplicació del 155 a Catalunya, el 21 d’octubre del 2017, i que havia estat recorreguda per 50 diputats d’Units Podem i pel Parlament de Catalunya, motiu pel qual hi ha dues sentències diferents. Tot i que encara no ha fet pública la sentència, el TC informa que només admet l’anul·lació d’un paràgraf del decret, en el qual es limitava l’acció del DOGC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat, l’alt tribunal només publica la part dispositiva de la sentència, i no els arguments que li porten a desestimar els recursos de les parts. A més, en l’únic punt que accepta el recurs del Parlament, referent als butlletins oficials, declara la “pèrdua sobrevinguda d’objecte”, perquè ja ha estat anul·lat amb la primera sentència.

En els pròxims dies està previst que es publiqui la sentència completa, però el TC ja ha deixat constància que no accepta cap de les mesures que reclamava en el seu recurs el Parlament, i que passaven per sol·licitar la nul·litat del decret que va acabar amb l’autonomia catalana i també de tots els actes posteriors, que es van prendre en aplicació d’aquest decret.

Rajoy veu així avalada la seva resposta al referèndum de l’1 d’Octubre i la posterior Declaració Unilateral d’Independència. L’aplicació del 155 va ser aprovada pel consell de ministres i posteriorment pel Senat, amb el vot favorable del PP, que tenia majoria absoluta, però també del PSOE i de Ciutadans.

stats