Política 30/07/2015

El TC confirma la sentència que condemna dos gironins a pagar 2.700 euros de multa per cremar fotos del rei

Els encausats recorreran al Tribunal Europeu de Drets Humans i qualifiquen la resolució de "cop d'estat jurídic"

Acn
2 min
Enric Stern i Jaume Roura, aquest dijous a la plaça del Vi de Girona / ACN

GironaEl Tribunal Constitucional ha confirmat la sentència dictada per l'Audiència Nacional que condemna Jaume Roura i Enric Stern a 2.700 euros de multa per un delicte d'injúries a la Corona. La sentència conclou que cremar fotos del rei a la plaça del Vi el 13 de setembre del 2007 no està emparat per la llibertat d'expressió perquè és un acte "ofensiu" i "incitador de l'odi". "La cremació de la imatge física expressa que són mereixedors d'exclusió i odi", resol la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC ha desestimat el recurs de la defensa de Jaume Roura i Enric Stern i ha confirmat la resolució de l'Audiència Nacional, que va condemnar els dos acusats a 15 mesos de presó (pena substituïda per multa de 2.700 euros) per un delicte d'injúries a la Corona. El ple del TC ho ha confirmat amb vuit vots a favor i quatre en contra. Els vots en particulars són els dels magistrats catalans i bascos.

La sentència conclou que la llibertat d'expressió no pot avalar un acte amb "connotacions violentes" com és, argumenta, cremar fotografies del rei. "L'anomenat discurs d'odi també són manifestacions que persegueixen fomentar el rebuig i l'exclusió de la vida política, i fins i tot l'eliminació física, de qui no comparteix l'ideari dels intolerants", exposa el TC.

La defensa ho portarà a Estrasburg

"Anirem fins al final, que ara és recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg", ha afirmat l'advocat dels condemnats, Benet Salellas. El recurs es basarà en què cremar fotos del rei és un acte de protesta emparat per la llibertat d'expressió i, per tant, no s'ha de castigar als tribunals. Salellas ha lamentat que "un cop més", les altes institucions espanyoles demostrin que són una "autèntica maquinària de guerra". "No volem malpensar, però ens sembla curiós que la sentència surti ara després d'estar anys al Constitucional", ha apuntat.

Després de la notificació de la sentència, un quarantena de persones s'han concentrat a la plaça del Vi -el lloc on es van cremar les fotos- per mostrar el rebuig a la resolució del Constitucional. Salellas ha criticat durament els arguments esgrimits pel TC. "Assimila cremar fotos amb el discurs d'odi, ens sembla una banalització i un error", ha afirmat.

stats