Política 08/05/2018

El TC declara nul l'acord de la mesa del Parlament que va permetre la votació de la DUI

El tribunal també anul·la el debat sobre els resultats de l'1-O a instàncies del PSC

Ot Serra
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional declara nuls els acords de la mesa del Parlament per permetre que se celebressin les sessions parlamentàries del 9 d'octubre, en què s'havien d'exposar els resultats del referèndum -finalment Carles Puigdemont va comparèixer a petició pròpia l'endemà-, i del 27 d'octubre, en què es van aprovar dues propostes de resolució per declarar la independència i obrir el procés constituent. El TC ha notificat les dues sentències aquest dimarts al grup parlamentari del PSC, segons ha explicat la portaveu parlamentària, Eva Granados, que havien presentat dos recursos d'empara. En la roda de premsa d'aquest dimarts a la cambra catalana, Granados ha celebrat que el TC els hagi donat la raó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les dues sentències, el TC declara que "s'ha vulnerat el seu dret [del PSC, els recurrents] a exercir les funcions representatives amb els requisits que assenyalen les lleis", relaten els magistrats. El tribunal també subratlla que la mesa tramita la iniciativa "sabent que existeix una resolució d'aquest tribunal que impedeix donar-li curs". "Aquest òrgan del Parlament va incomplir el deure de respectar la suspensió declarada per les providències del 7 de setembre de 2017 de l'eficàcia de la llei del referèndum i la del decret de convocatòria d'aquest referèndum", afegeix.

"La decisió de la mesa del Parlament de qualificar i admetre a tràmit les propostes de resolució, desatenent les anteriors advertències dels serveis jurídics de la cambra i els requeriments d'aquest tribunal, va provocar una primera conseqüència que va afectar profundament la situació parlamentària dels recurrents, que es van veure en la tessitura obligatòria d'haver d'optar entre atendre el mandat representatiu dels ciutadans i assistir al ple en què s'anaven a debatre propostes de resolució manifestament inconstitucional; o no assistir-hi, desatenent d'aquesta manera les seves funcions com a parlamentaris electes", destaquen els jutges en la sentència sobre el ple de la DUI.

El TC ja va admetre a tràmit el recurs d'empara del PSC sobre el ple de la DUI el mateix 27 d'octubre, però no va acceptar les mesures cautelaríssimes de suspensió de ple perquè en el moment de prendre la decisió la sessió al Parlament ja s'havia celebrat.

La DUI ja estava suspesa

Aquest pronunciament arriba després que la declaració d'independència ja fos anul·lada a instàncies del govern espanyol. Mariano Rajoy va presentar un incident d'execució de sentència el 27 d'octubre i l'alt tribunal va tombar les iniciatives independentistes el 8 de novembre, després d'haver-les suspès cautelarment el 31 d'octubre.

Sentència sobre acords de la mesa del 27/10
Sentència sobre acords de la mesa del 4/10
stats