Política 07/03/2018

El TC acorda mantenir de moment Jordi Sànchez a la presó

La decisió és independent del que decideixi el Suprem de cara a la investidura

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president de l’ANC,  Jordi Sànchez, a l’entrada  de l’Audiència Nacional.

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aquest dimecres per unanimitat mantenir Jordi Sànchez a la presó. A cinc dies de la investidura, el ple ha decidit denegar tant la petició de suspensió de la presó preventiva, reclamada aquest dilluns per la defensa del número 2 de JxCat, com també una petició feta ja el 22 de novembre, quan es va presentar un recurs d'empara al TC en contra de la decisió de l'Audiència Nacional amb l'objectiu que Sànchez sortís de la presó de cara a la campanya electoral del 21-D. L'alt tribunal no va admetre-la a tràmit fins al 5 de febrer, però va obrir una peça separada per resoldre sobre la suspensió de la presó provisional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió del ple del TC, però, és independent del que digui la resolució del Tribunal Suprem. El jutge Pablo Llarena té sobre la taula un recurs de Sànchez des d'aquest dilluns en què també se li demana que el diputat pugui sortir d'Estremera per assistir al ple d'investidura i exercir en llibertat com a president de la Generalitat si és escollit. El Suprem s'ha donat almenys cinc dies per resoldre, cosa que podria comportar que no hi hagués decisió fins al dia del ple o bé podria forçar a ajornar-lo si la resolució és més tard.

El TC defensa en la seva providència que no es pot pronunciar sobre la posició del Suprem perquè en cap cas la defensa de Sànchez ha recorregut un recurs d'empara sobre la confirmació de la presó provisional de Llarena. Recorda així que el que està recorregut al Constitucional és la decisió de Lamela. El número 2 de JxCat considera que es van vulnerar els seus drets fonamentals quan la jutge de l'Audiència Nacional va dictar presó per a ell el 16 d'octubre i que va exposar motius que no havia apreciat la fiscalia, com la reiteració delictiva.

JxCat veu "abusiva" la resolució del TC

En declaracions al Parlament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha titllat d’"abusiva" la resolució del TC per denegar la llibertat a Sànchez. "Ell continua sent el candidat a la investidura de JxCat de cara a dilluns", ha dit acompanyat del vicepresident del Parlament, Josep Costa.

stats