El TC esperarà la votació del Parlament per decidir si obre un procés sancionador

Els magistrats volen evitar fer passos en fals i són conscients que els tocarà dissenyar el recorregut en cas d'incompliment

El Tribunal Constitucional (TC) esperarà que el Parlament  sotmeti a votació les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent per decidir si obre un procés per debatre les possibles sancions a què es podria enfrontar la cambra per l'incompliment de les seves resolucions. Fonts d'aquesta institució apunten que en tot cas aquest no seria un procediment automàtic i que la celeritat de la resposta dependrà de la voluntat dels magistrats d'actuar d'ofici o bé d'esperar algun tipus de requeriment per part de l'Estat. La majoria de vegades l'alt tribunal ha actuat requerit per l'Estat.

No obstant això, fonts del TC apunten que els magistrats són conscients que afronten un terreny nou i sense precedents, i que davant aquest nou escenari els pertocarà també a ells dissenyar el recorregut. Els magistrats entenen que la resolució de la setmana passada, que advertia la mesa de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa que impulsi el procés constituent, va deixar clar el criteri d'aquesta institució.

Els magistrats esperaran que la cambra consumi el suposat incompliment per decidir, en primer terme, si celebren un ple que analitzi la situació generada al Parlament de Catalunya, i si pertoca, o no, fer ús de les facultats sancionadores que els atorga la reforma de la llei del TC. La voluntat del Constitucional és no fer passos en fals que acabin obrint fissures al si de la mateixa institució. De moment no s'ha convocat cap ple ni existeix cap previsió de celebrar-ne un aquesta setmana, malgrat que el president té la facultat de convocar-lo d'urgència i amb caràcter immediat.

Segons fonts del TC, la resposta que els magistrats s'han autoreceptat passa per actuar des de la "prudència", però també la "contundència". En cas d'incompliment enviarien formalment una notificació al Parlament o als membres de la cambra catalana que considerin responsables d'aquest incompliment.

El que hagi de passar després dependrà de diversos factors. El primer és si existeix una voluntat majoritària d'actuar d'ofici o bé una preferència perquè sigui l'advocat de l'Estat –o alguna altra instància– qui emplaci el TC a activar el mecanisme sancionador.

Després s'obre un escenari nou per a la institució on, segons fonts del TC, els passos processals no estan clars. Els magistrats són conscients que hauran de ser ells mateixos els que dissenyin el recorregut a fer, i que les seves actuacions crearan un precedent.

Mentrestant, bona part dels membres del TC van marxar de pont aquest cap de setmana i no hi ha calendari de plens fins al setembre. S'obre la possibilitat de la convocatòria d'un ple d'urgència, i malgrat que el criteri és que una decisió com aquesta s'ha d'adoptar en un ple on hi hagi el màxim de membres, també existeix l'opció que s'encarreguin de la resposta els magistrats que queden de guàrdia a l'agost.

Més continguts de