Política 11/09/2018

El TC estudiarà la recusació de Forcadell a Llarena que el Suprem va rebutjar de ple

El ple admet a tràmit per unanimitat el recurs d'empara

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Carme Forcadell, en una imatge d'arxiu / FRANCESC MELCION

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'empara presentat per l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en contra de la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de rebutjar de ple la seva recusació i no permetre presentar cap recurs de reforma a la sala d'apel·lacions. En el recurs al TC, Forcadell considerava que s'ha vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva, a un procés amb totes les garanties, a la defensa i a un jutge imparcial. Ara el Suprem, en un termini de 10 dies, ha d'enviar la informació sobre totes les actuacions d'aquest cas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la providència del Constitucional, el tribunal creu que el recurs de Forcadell "planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina en aquest tribunal". A més, afegeix que el recurs "pot donar ocasió al tribunal per aclarir o canviar la seva doctrina com a conseqüència d'un procés de reflexió interna".

El 6 de juny Llarena va rebutjar de ple –ell mateix– la recusació plantejada per Forcadell per "extemporània" i per "frau processal". El procés no va tenir més recorregut i no es va portar a la sala d'apel·lacions del Suprem perquè el mateix Llarena ho va impedir tot i l'intent de les defenses. Ara el ple del Tribunal Constitucional s'haurà de posicionar.

Al tribunal de garanties espanyol se li acumulen els recursos que han anat presentat els advocats dels presos polítics per esgotar totes les vies judicials a Espanya i carregar-se de raons per recórrer a la justícia europea. Tota l'estratègia de les defenses està encaminada a una resposta d'Europa.

stats