Política 30/10/2019

Bosch continuarà amb l’acció exterior tot i la suspensió del TC

El TC accepta la petició de la Moncloa i atura el pla del Govern

Ot Serra
3 min
El Conseller d'Exteriors, Alfred Bosch.

MadridNou front judicial contra el govern català, ara per la política exterior. El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre cautelarment ahir el pla d’acció exterior de la Generalitat, aprovat amb un acord de Govern del passat 25 de juny. Ho va fer admetent a tràmit el conflicte de competències que la Moncloa va presentar contra la iniciativa, en un nou intent de paralitzar les tasques del departament. Exteriors ha estat acusat reiteradament per l’executiu de Pedro Sánchez d’anar més enllà de les seves funcions i de perseguir la internacionalització de la causa independentista. Però malgrat la suspensió, el Govern va insistir que Exteriors continuarà duent a terme les seves funcions habituals: també les delegacions catalanes a l’exterior, un dels organismes més qüestionats des de l’executiu de l’Estat. “El govern espanyol no pot aturar la internacionalització de Catalunya”, va advertir ahir el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts d’Exteriors, el departament jurídic de la conselleria està treballant en les al·legacions que presentarà davant el TC -disposa de 20 dies hàbils per fer-ho-. La decisió de l’alt tribunal planteja l’interrogant de fins a quin punt el departament té marge per seguir fent acció política: el pla que deixa en suspens és molt genèric, traça objectius molt amplis i configura una línia política global. En la seva resolució els magistrats es limiten a deixar en suspens el pla, perquè encara han d’estudiar el fons de la iniciativa presentada pel govern espanyol, però fonts del TC asseguraven que el que se’n dedueix és que la Generalitat no pot desenvolupar cap dels continguts que preveu el pla.

En canvi, fonts d’Exteriors recalquen que “un pla no té rang de llei”, sinó que és una “declaració d’objectius” i, per tant, consideren anòmal que se suspengui una iniciativa d’aquesta mena. Però sigui com sigui, l’acció de la conselleria no quedaria, segons la seva interpretació, aturada com a conseqüència de la suspensió del pla, sinó que continuarà amb normalitat. Així, Exteriors va deslligar l’activitat de la conselleria del pla suspès pel TC. I el mateix van fer les delegacions catalanes a l’exterior, que ja funcionaven abans que s’aprovés aquest pla.

“Tenen rang de llei”, va expressar Bosch en una atenció als mitjans, en què va recordar que “l’últim cop que el govern espanyol va intentar tancar cautelarment tres delegacions no se’n va sortir”. El passat mes de juliol, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar paralitzar provisionalment l’activitat de les delegacions de la Generalitat a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit, tal com demanava el govern espanyol a l’espera de resoldre si les tanca.

Així, citant la llei d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea i amb aquest precedent en ment, el conseller va insistir que “les delegacions continuen fent aquesta mateixa feina”. “Hi ha una necessitat i una obligatorietat fins i tot legal que el Govern prossegueixi amb la seva acció exterior”. Per tant, el departament continuarà amb la seva activitat habitual fins que el TC emeti un pronunciament definitiu d’aquí a sis mesos.

En resposta a preguntes de l’ARA, la Moncloa no va entrar a valorar la decisió del TC ni tampoc va aclarir les pròximes accions en cas que el Govern tiri endavant la seva política exterior. Així, el govern espanyol no va explicar quines són les accions concretes que considera que entren en un conflicte de competències amb l’Estat ni, per tant, si demanarà al TC alguna mena d’anul·lació dels passos que el Govern pugui fer d’ara endavant en algun àmbit.

“Vulnera el principi de lleialtat”

El conflicte per aquest pla es remunta a l’estiu, quan el govern espanyol va reclamar a la Generalitat que modifiqués el pla, i l’executiu català hi va respondre negativament, cosa que va obrir la via dels tribunals. La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va anunciar divendres passat que comptava amb l’informe favorable del Consell d’Estat per anar al TC, que addueix que el pla del Govern “excedeix l’àmbit d’actuació de la Generalitat”, “menyscaba les competències de l’Estat en relacions internacionals” i “vulnera el principi de lleialtat constitucional en l’exercici de les competències pròpies”. Segons Celaá, el pla “omet totes les referències a l’Estat, que és qui està habilitat per establir principis i directrius” d’acció exterior.

stats