Política 07/06/2018

El TC torna a defensar el veto a la investidura de Puigdemont i rebutja que la impugnació de Rajoy fos "preventiva"

Desestima per unanimitat el recurs de súplica presentat per l'expresident de la Generalitat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat el recurs de súplica que va interposar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont contra la decisió de l'alt tribunal el 26 d'abril passat d'admetre a tràmit el recurs del govern espanyol en contra de la seva candidatura a distància o per via de la reforma de la llei de presidència. Es ratifica així en la decisió de vetar totes les vies que llavors eren possibles per evitar que Puigdemont fos candidat a la investidura. En l'escrit –el podeu consultar aquí–, el TC rebutja que la impugnació del govern de Mariano Rajoy tingués caràcter "preventiu". És més: diu que si hi havia cap mena de dubte, el president del Parlament, Roger Torrent, va "aclarir-lo" quan va prendre la decisió d'ajornar el debat d'investidura després de la decisió de l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A finals d'abril, en ple debat sobre la reforma de la llei de presidència, el TC va suspendre definitivament la candidatura de Puigdemont. Però va decidir fer un pas més enllà i no es va limitar a vetar la investidura a distància, com va fer al gener a instàncies del govern de Mariano Rajoy, sinó que a més va impedir que el ja expresident fos investit per via de la reforma de la llei de presidència. Per unanimitat, el ple va assenyalar que actuava per "qüestions d'interès general" i contra la possibilitat que Puigdemont pogués tornar a ser investit.

En el recurs de súplica, Puigdemont va acusar el govern espanyol d'incórrer en un abús de dret, de desviació de poder i d'haver actuat contra la bona fe. Ara el TC rebutja aquests arguments perquè assegura que no pot entrar en el fons de l'afer quan tot just s'ha admès a tràmit el recurs.

El TC desestima recurs de súplica de Puigdemont en contra del veto a la investidura (PDF)
stats