Política 23/06/2020

El TC manté suspès el pla d'acció exterior de la Generalitat

És encara una decisió temporal i la conselleria assegura que no afecta la seva feina

Quim Bertomeu
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

BarcelonaEl pla d'acció exterior 2019-2022 de la Generalitat de Catalunya seguirà un temps més suspès. En una interlocutòria que ha transcendit aquest dimarts, el Tribunal Constitucional (TC) ha anunciat que manté la suspensió que ja va dictar fa uns mesos, i ho fa mentre pren una decisió definitiva sobre si l'anul·la o l'avala. El Govern ha assegurat que aquesta suspensió temporal no impedeix la tasca del dia a dia del seu departament. "Hem fet i seguirem fent acció exterior", ha declarat el conseller de la matèria, Bernat Solé.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'origen del conflicte prové de l'època en què Josep Borrell era ministre d'Exteriors i el govern espanyol obria un litigi judicial rere l'altre contra la conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat, que llavors pilotava primer Ernest Maragall i després Alfred Bosch. Amb la sortida de Borrell del ministeri, l'executiu de Pedro Sánchez va deixar de tenir en el punt de mira les relacions internacionals de la Generalitat, però els conflictes judicials que es van obrir encara no s'han resolt del tot. Un d'ells és el d'aquest pla.

El pla d'acció exterior és el document estratègic que marca les línies mestres de com ha d'actuar la Generalitat en l'àmbit internacional. Borrell el va impugnar perquè considerava que el govern català s'excedia de les seves competències i buscava "denigrar la imatge d'Espanya i la seva reputació".

De moment, el Tribunal Constitucional ni dona ni treu la raó a Borrell i el que fa simplement és guanyar temps abans de resoldre el tema. Això sí, manté el pla suspès perquè considera que si no ho fa "podria ocasionar uns perjudicis a la política exterior espanyola que, en cas que [el pla] finalment fos declarat inconstitucional, serien d'impossible reparació". De quins perjudicis parla? Doncs dels de perjudicar la imatge internacional d'Espanya i crear "l'aparença que Catalunya és un subjecte de dret internacional".

Una lectura positiva

El Tribunal Constitucional recull en la seva interlocutòria que la suspensió del pla "no perjudica el legítim exercici de l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya". Li imposa, però, que ho faci respectant les competències que li marca l'Estatut –article 193– i "respectant sempre la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals". Així, malgrat la suspensió, la Generalitat en fa la lectura positiva que hi ha un reconeixement del "legítim exercici" de l'acció exterior catalana.

Davant d'aquesta argumentació del tribunal, el conseller Solé s'ha compromès a seguir desplegant l'acció exterior: "Perquè som competents i perquè és el que el país necessita". Si el Tribunal Constitucional anul·lés definitivament el pla, la Generalitat n'hauria d'elaborar un altre. La decisió no preocupa a la conselleria. En el seu dia, Borrell també va impugnar l'obertura de diverses delegacions de la Generalitat a l'estranger i segueixen totes obertes. La clau de volta serà si la substituta de Borrell, Arancha González Laya, vol seguir l'estela del seu predecessor i seguir amb la dinàmica judicial de les impugnacions. De moment no ha semblat gaire interessada en seguir amb el conflicte.

stats