Política 18/12/2019

El TC torna a anul·lar resolucions del Parlament sobre l'autodeterminació i la reprovació del rei

Adverteix Torrent i Torra de possibles conseqüències penals si no ho acaten

Ara
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) s'ha tornat a pronunciar aquest dimecres contra dues resolucions del Parlament, posant límits de nou sobre què pot i què no pot aprovar la cambra. Aquesta vegada, els magistrats han declarat nuls diversos punts de dues iniciatives en què el Parlament defensava el dret a l'autodeterminació de Catalunya i reprovava el rei Felip VI. La decisió s'ha pres per unanimitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els dos casos, l'alt tribunal ha actuat a instàncies del govern espanyol, que havia impugnat les resolucions presentant-hi incidents d'execució. El TC ha comunicat la seva decisió limitant-se a argumentar que els punts que parlen sobre l'autodeterminació i la reprovació del monarca incompleixen diverses sentències del TC que ja van anul·lar resolucions similars del Parlament. Pròximament donarà a conèixer els seus arguments amb més detall.

Però no és la primera vegada que aquest tribunal es pronuncia en aquests termes. Per exemple, el 17 de juliol ja va anul·lar una altra resolució de la cambra catalana contra el monarca. Llavors va al·legar que no es pot criticar Felip VI perquè l'article 56.1 de la Constitució espanyola estableix que "la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat".

En la decisió que ha pres avui, el Tribunal torna a advertir al president del Parlament, Roger Torrent; la resta de membres de la mesa; el president de la Generalitat, Quim Torra, i la resta de consellers que no poden desenvolupar el contingut de les resolucions anul·lades. Segons especifica l'alt tribunal tenen l'obligació "d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar" la decisió. A més els torna a avisar que, si no ho fan, podrien tenir responsabilitats, "inclosa la penal".

La decisió del TC ha provocat la reacció de Torrent, que ha defensat que "el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat no es resoldrà anul·lant resolucions parlamentàries". "Els tribunals no faran desaparèixer la voluntat dels catalans i les catalanes de decidir lliurement el seu futur", ha conclòs.

El Constitucional s'ha pronunciat en aquests termes el mateix dia que, precisament en seu parlamentària, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que no es pensa moure "ni un mil·límetre" en la defensa de l'autodeterminació. De fet, s'ha compromès a reunir-se, a partir del gener, amb partits i entitats per "traçar un rumb" en aquesta direcció.

El paper de Sánchez

El TC ha actuat de nou a instàncies del govern de Pedro Sánchez, que va presentar els incidents d'execució contra les resolucions del Parlament el juliol passat. Llavors, l'executiu socialista mantenia una línia dura contra l'independentisme que ha corregit des de les eleccions del 10 de novembre. De fet, des que el PSOE i ERC negocien un possible acord d'investidura, el govern espanyol no ha actuat contra cap iniciativa del Parlament, tot i que la cambra ha tornat a aprovar noves iniciatives –declaratives, no efectives– vinculades a l'autodeterminació.

stats