Política 07/10/2019

El TC apel·la a la "inviolabilitat" del rei per declarar inconstitucional la comissió sobre la monarquia al Parlament

El govern espanyol havia impugnat la iniciativa de la cambra catalana per investigar el cap de l'estat

Laia Forès
1 min
El rei Joan Carles I, amb el rei Felip VI, en una imatge recent.

MadridEl Tribunal Constitucional considera que la "inviolabilitat" i la "no subjecció a responsabilitat" del rei reconegudes per la Carta Magna espanyola impedeixen crear una comissió d'investigació sobre les activitats de la monarquia. És un dels principals arguments que esgrimeix el tribunal per anul·lar la resolució del 7 de març del Parlament de Catalunya, que demanava crear una comissió parlamentària per investigar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi cap, al nostre estat constitucional, sotmetre a control polític, a través d'una comissió d'investigació, la persona del rei", subratlla la sentència. Segons els magistrats del TC, "la inviolabilitat preserva el rei de qualsevol tipus de censura o control dels seus actes".

El Parlament havia aprovat la resolució per poder investigar "les activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola", com ara les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora del territori de Catalunya. El TC va acordar per unanimitat anul·lar la resolució la setmana passada, però fins aquest dilluns no ha publicat la sentència amb els detalls i arguments.

La comissió d'investigació sobre la monarquia –ja suspesa cautelarment– va ser aprovada amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i amb l'oposició de la resta de partits de la cambra. El govern espanyol de Pedro Sánchez va recórrer la decisió al TC.

Més enllà de la inviolabilitat del rei, el Constitucional també esgrimeix com a argument que un Parlament autonòmic no té competències per investigar uns fets relacionats amb "òrgans de les institucions generals de l'Estat", com és la família reial. Hi ha una "incompetència manifesta", sentencia el TC. Era l'argument que havia defensat l'executiu espanyol.

stats