XOC INSTITUCIONAL
Política 01/06/2016

El TC suspèn la llei antidesnonaments, recorreguda per Rajoy

El Govern ultima els tràmits per aprovar una norma exprés per esquivar l’alt tribunal

O. March / L. Vicens
3 min
La suspensió arriba dos dies després de la marxa unitària en contra dels vetos del TC.

BarcelonaTot just dos dies després que milers de persones es manifestessin a Barcelona per expressar el seu rebuig als vetos del Tribunal Constitucional (TC) a lleis catalanes, l’alt tribunal va anunciar ahir l’enèsima estocada a una norma aprovada pel Parlament. Aquesta vegada, el TC va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra una part de la llei catalana d’emergència habitacional i pobresa energètica, coneguda com la llei contra els desnonaments. Es tracta d’un pas automàtic que fa el TC davant de qualsevol recurs del govern espanyol, que provoca la suspensió cautelar d’una norma social de rellevància. D’una banda, perquè va ser impulsada per la PAH i l’Aliança contra la Pobresa Energètica i té el suport de més de 140.000 firmes. I, de l’altra, perquè es va aprovar per substituir la llei de pobresa energètica, ja anul·lada per l’alt tribunal. El TC també va suspendre també la llei que regulava la propietat compartida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol va presentar un recurs contra la llei al·legant que hi havia articles que vulneraven competències estatals perquè no es garantia “la igualtat de tots els espanyols”. Ahir la vicepresidenta Sáenz de Santamaría va animar els ajuntaments a desplegar la part de la llei que no està suspesa, però el cert és que el Govern vol anar més lluny.

La consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, va anunciar que durant “els pròxims dies” s’iniciaran els tràmits per aprovar al Parlament una nova llei que esquivi la suspensió. És una solució pactada en la cimera entre el Govern, les entitats socials i els ajuntaments, just després que l’executiu espanyol interposés el recurs. Després de sis reunions de treball, el Govern ja disposa d’un marc legal que permetria garantir l’habitatge i aturar els desnonaments amb rapidesa. El portaveu de la PAH, Carlos Macías, va avisar ahir que no donaran suport a la nova llei si no té “el mateix esperit” que la suspesa.

Els efectes de la suspensió

A la pràctica, què suposa la decisió del TC? Mentre no arribi una sentència definitiva, els bancs no estaran obligats a negociar una solució acordada amb les famílies que no puguin pagar el seu habitatge ni tampoc tindran el deure de cedir els pisos buits al parc de lloguer social que gestionen la Generalitat i els ajuntaments. En canvi, sí que es permet encara a la Generalitat donar ajudes per pagar lloguers i hipoteques i es mantenen les ajudes per pagar els rebuts d’aigua, llum i gas, la part no recorreguda de la llei.

La suspensió de la llei antidesnonaments arriba en un moment especialment tens a Catalunya amb el TC. Fa tot just unes setmanes el tribunal va anul·lar una part del decret de pobresa energètica del Govern i es produeix en plena ressaca de la marxa de diumenge en defensa dels drets socials i contra les suspensions del TC a Barcelona. Per això, fonts de l’alt tribunal van afanyar-se a explicar que els magistrats estan obligats a suspendre cautelarment les lleis recorregudes pel govern espanyol quan aquest addueix un conflicte de competències i van afegir que no aplicar la suspensió automàtica suposaria prevaricar. La manifestació que va unir sobiranistes i entitats socials va ser el blanc de les crítiques del ministre de Justícia en funcions, Rafael Català, que la va titllar de “profundament antidemocràtica”, ja que s’està discutint la legitimitat d’un òrgan que “dota d’estabilitat l’Estat”.

stats