Política 08/05/2018

El TC permet a Puigdemont i Comín delegar el vot mentre estudia el recurs de Cs

JxCat i ERC podran comptar, en principi, amb els seus vots per a la investidura

Ara
2 min
El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, indicant el sentit del vot del grup al costat d’Elsa Artadi durant el ple al Parlament de Catalunya, el 5 d’abril.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha decidit admetre a tràmit el recurs d'empara de Ciutadans contra el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín. Ara bé, ha rebutjat prendre mesures cautelars per evitar que puguin votar, que és el que havia demanat el partit taronja. Amb aquesta decisió, doncs, el TC permet el vot de Puigdemont i Comín fins que resolgui sobre el fons de l'assumpte, de manera que JxCat i ERC podran comptar amb els seus vots de cara a la investidura i reunir majoria simple al ple –gràcies a l'abstenció de la CUP– a la segona volta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest recurs, l'alt tribunal estudiarà si és constitucional que el diputat de Junts per Catalunya i el d'ERC participin en les votacions, tot i no ser presents a l'hemicicle. Una prerrogativa que ja tenen els presos polítics perquè el jutge Pablo Llarena els va declarar "incapacitats" legalment i la mesa del Parlament va considerar que aquest era un dels supòsits en què el reglament del Parlament permet la delegació de vot (tot i que fins ara només s'havia donat en casos d'embaràs i malaltia). Arran d'això, Comín i Puigdemont van decidir demanar-la, ja que tampoc no poden acudir al ple: tant Alemanya com Bèlgica els han imposat mesures cautelars de no sortir del país fins que resolguin sobre la seva extradició a Espanya.

En l'escrit d'admissió del recurs, el TC considera que ha d'estudiar el cas perquè planteja un "problema" o "afecta un dret fonamental del qual –admet– "no hi ha jurisprudència constitucional" i té "afectacions polítiques generals". Ara bé, respon a Ciutadans que "no aprecia la urgència excepcional que justificaria l'adopció" de mesures cautelars. És per això que obre una peça separada perquè en el termini de tres dies el ministeri fiscal i el sol·licitant de l'empara –és a dir, Ciutadans– facin al·legacions respecte a aquesta decisió.

El partit taronja va decidir impugnar els acords de la mesa del Parlament en què s'acceptava la sol·licitud dels dos diputats independentistes, amb l'argument que "dos fugats de la justícia" no poden participar en les votacions. Tanmateix, tant Puigdemont com Comín mantenen els seus drets polítics.

Escrit del TC sobre l'admissió a tràmit del recurs contra la delegació de vot de Puigdemont i Comín
stats