Política 02/07/2012

El fiscal general vol que l'Estat recuperi les competències de Justícia

Ha demanat que s'apugin els sous de jutges i fiscals, si bé admet que probablement s'haurà d'esperar fins que passi la crisi

Efe
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha considerat aquest dilluns que va ser un error traspassar les competències en matèria de Justícia a les comunitats autònomes i ha assegurat que "si és possible" desitjaria que tornessin a l'Estat. "Crec que moltes comunitats autònomes hi estarien d'acord, encara que ho dirien amb la boca petita", ha afegit Torres-Dulce durant la inauguració d'un dels cursos d'estiu de la Universitat Rei Joan Carles, a Aranjuez (Madrid).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal general ha demanat també una major dotació econòmica per poder oferir als ciutadans una bona justícia". "Si vostès volen una justícia eficient i moderna, vagin gratant-se la butxaca com a contribuents, perquè això és car. Si el que volem és fer un maquillatge, serà un desastre", ha assenyalat després de reconèixer que els costos de l'administració de Justícia i del ministeri fiscal són una de les seves "obsessions des de fa anys".

Jutges més ben pagats

Així, ha alertat de la necessitat d'un pressupost "singularitzat" per al ministeri fiscal, el que en opinió seva garantiria una major independència de la Fiscalia respecte del poder executiu.

Torres-Dulce ha instat a no fer reformes legislatives o crear noves lleis "amb molta alegria", sense que hi hagi una memòria econòmica que permeti saber quant costarà la seva introducció en el sistema.

D'altra banda, ha defensat que cal apujar els sous a jutges i fiscals, ja que segons ell són "baixos" en comparació amb la responsabilitat i dedicació que exigeix la seva feina. "No dic que es faci ara amb la crisi, però si volem jutges i fiscals d'excel·lència s'han de pagar", ha dit.

També s'ha sorprès que ningú auditi el cost dels processos, cosa que ha titllat d'"irregular i caòtic" i ha assegurat que la "justícia de cost zero per a tots ha de canviar".

De la mateixa manera, ha alertat sobre el "caos tecnològic" que hi ha als jutjats en no haver existit un pla estatal de tecnologia per a l'administració de Justícia, que ha fet que els sistemes informàtics de l'Estat i les comunitats autònomes siguin "incompatibles entre sí ".

Per això, ha demanat un pla tecnològic únic per a la Fiscalia, encarregat a professionals externs, i que es millorin les connexions entre jutges i fiscals per a un millor treball conjunt.

També ha apostat perquè els processos per delictes flagrants i semi flagrants siguin solucionats en un període d'entre 24 i 48 hores i que les faltes tenen siguin expulsades de la jurisdicció penal. Torres-Dulce ha finalitzat la seva intervenció dient que "la societat ens exigeix un sistema judicial eficient, però ningú ens dóna aquestes eines per oferir-als ciutadans".

stats