Política 05/05/2015

El Parlament inicia els tràmits per adaptar-se a la nova llei de transparència

La proposta de reforma del reglament de la cambra catalana supera el debat a la totalitat amb el suport de tots els grups

Núria Orriols
2 min
Un moment de la votació al Parlament. / ACN

BarcelonaEl Parlament ha iniciat aquest dimarts els tràmits per adaptar-se a la llei de transparència i informació pública, aprovada a finals de l'any passat i que significa un "canvi de paradigma" en la relació entre l'administració i el ciutadà. Així, el ple ha fet aquesta tarda el debat a la totalitat sobre la reforma del seu reglament intern, una adaptació necessària per complir amb les noves exigències de la legislació d'accés a la informació pública, transparència i bon govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reforma ha superat el primer tràmit -cap grup ha presentat una esmena a la totalitat- i seguirà ara els treballs en comissió parlamentària. Aquesta adaptació era d'obligat compliment, ja que la cambra catalana quedava fora del paraigües de la nova llei de transparència i tenia un termini màxim de sis mesos per complir amb els nous paràmetres -la llei es començarà a aplicar a Catalunya a partir del juliol.

Un codi de conducta pels diputats

Entre altres coses, l'adaptació del reglament proposa reforçar els mecanismes de què disposen els diputats per accedir a la informació de l'administració de la Generalitat, crear el portal de la transparència del Parlament i establir el registre públic de grups d'interès.

Alhora, s'elaborarà un codi de conducta per als diputats que especificarà els seus deures, les limitacions dels parlamentaris, les incompatibilitats i possibles clàusules per evitar pràctiques corruptes. També se'ls obligarà a fer pública la seva declaració de béns. La Mesa ha estat treballant en un codi que es podria inspirar en el del Parlament Europeu.

D'altra banda, el reglament també amplia la delegació del vot dels diputats a baixes per paternitat o malaltia greu -ara només el poden exercir les diputades amb motiu de baixa per maternitat-, regula la participació ciutadana i les iniciatives legislatives populars.

En el tràmit en comissió, els grups podran esmenar l'articulat i introduir les modificacions que acordin. Finalment, el text tornarà al ple per al debat i votacions finals.

La transparència en l'àmbit local

En el torn de les interpel·lacions al Govern, la vicepresidenta, Joana Ortega, ha desgranat les mesures que prendrà la Generalitat per donar suport a les entitats locals en l'adaptació de la llei de transparència.

Arran d'una pregunta de la diputada d'ERC Gemma Calvet, Ortega ha assegurat que, a banda de les adaptacions organitzatives com la creació del comissionat per la Transparència -sota el comandament de Núria Bassols- o la comissió interdepartamental sobre la transparència, el Govern crearà un programa econòmic-financer per aquelles entitats locals que ho necessitin; donarà suport jurídic als ajuntaments; publicarà una guia d'aplicació de transparència a les administracions locals per una interpretació "homogènia" dels criteris; i ajudarà a la creació de portals de transparència dels municipis, garantint la “interoperabilitat” amb el portal de Transparència de la Generalitat.

stats