Política 09/10/2017

La Policia Nacional pren el control de la seguretat del TSJC per si hi ha DUI

El president del tribunal no retira als Mossos la funció de la vigilància del Palau de la Justícia però demana que els coordini el cos estatal per si Puigdemont aplica la llei del referèndum

Enric Borràs
3 min
La Policia Nacional espanyola ha assumit aquest matí la vigilància del TSJC

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra que fins ara garantien la seguretat al Palau de la Justícia del passeig Lluís Companys de Barcelona han quedat, des d'aquest matí, sota les ordres de la Policia Nacional espanyola, que n'ha pres el control. Així ho ha decidit el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesus María Barrientos, que ha ordenat al cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, que hi desplegui els seus agents i que qui els lideri assumeixi també la direcció dels mossos que hi ha desplegats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barrientos explica, en un escrit amb data de divendres que no s'ha aplicat fins avui, que ha ordenat al cap superior de la Policia Nacional espanyola a Catalunya "que destaqui i desplegui dins el Palau de Justícia, així com al seu entorn i perímetre, si fos necessari, els efectius del Cos Nacional de Policia que s'estimin imprescindibles perquè, en col·laboració amb la unitat de Mossos d'Esquadra que hi ha destacats, però sota el comandament de qui dirigeixi la unitat del Cos Nacional de Policia desplegada, preservi la seguretat de l'edifici, el normal funcionament del TSJC i l'ordinari compliment dels seus deures judicials per a tots els seus integrants".

Un destacament de la Policia Nacional ha aplicat l'ordre directament aquest matí, quan ha desembarcat al Palau de la Justícia i s'ha instal·lat a una sala que fins ara estava reservada per a l'ús dels metges forenses de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, segons ha pogut saber aquest diari. Els agents espanyols han pres l'edifici d'una manera especialment visible, tan a dins com a fora, multiplicant el número de policies que hi tenien destinats els Mossos d'Esquadra. Fonts del Govern han confirmat a l'ARA que no han rebut l'escrit de Barrientos fins després que es comuniqués a la premsa, tot i que l'edifici és propietat de la Generalitat.

La decisió, asseguren fonts del TSJC, "obeeix a la previsió d’extremar la seguretat de l’edifici i garantir-ne el ple i normal funcionament davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya decideixi, tot i la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional, d’executar allò disposat en la llei 19/2017 del 6 de setembre, en l’article 4.4 de la qual es preveu la supressió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la figura del seu president".

La decisió, segons ha pogut saber aquest diari, ha agafat a contrapeu la cúpula dels Mossos d'Esquadra, que l'ha acatada a contracor, perquè considera que fins ara ha demostrat de sobres la lleialtat del cos a l'estament judicial. L'ordre del president del tribunal no s'ha comunicat fins aquest matí al major, Josep Lluís Trapero.

"El president del TSJC entén que la coordinació de tots dos cossos policials pot preservar de forma més eficaç la legalitat constitucional. Per tant, des d’avui i d’acord amb aquesta decisió, la vigilància del Palau de Justícia (seu del TSJC) és compartida pels dos cossos policials sota el comandament de la Policia Nacional", afegeix. Barrientos esgrimeix l'article 46 de la Llei de cossos i forces de seguretat del 1986, la mateixa que va servir per situar els Mossos sota la direcció del comandant de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos en l'operatiu de l'1 d'octubre.

A l'escrit també s'explica que el fet que el president de Catalunya, Carles Puigdemont, hagi fet pública la seva determinació de complir la llei del referèndum d'autodeterminació pot "pertorbar invariablement la integritat del TSJC i la independència de tots els magistrats que l'integren, inclòs el seu president, en la mesura que porten a la seva desaparició". La llei de transitorietat preveu la substitució del TSJC pel Tribunal Suprem de Catalunya, així com l'elecció d'una nova cúpula judicial.

Acord per a la vigilància de l'edifici del TSJC
stats