Política 28/05/2018

El TSJC diu que no és competent per resoldre sobre el bloqueig del nomenament dels consellers

Obre un període de deu dies per presentar al·legacions abans que resolgui amb una interlocutòria

N. Orriols
2 min
El nou president de la Generalitat, Quim Torra, després del seu discurs en la segona sessió del debat d'investidura

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dit aquest dilluns, en un comunicat, que no té competències per resoldre sobre el bloqueig del nomenament dels consellers per part del govern espanyol. Considera que com que va dirigit a la Moncloa, el tribunal no pot abordar ni el recurs ni les mesures cautelars que havia demanat el president, Quim Torra, perquè es procedís a la publicació del nom dels consellers al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC). Tanmateix, la sala dona deu dies hàbils perquè es facin al·legacions abans de resoldre a través d'una interlocutòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat diu el següent: "La sala contenciosa del TSJC ha deliberat aquest matí sobre el recurs presentat contra la no publicació al DOGC de la composició del Govern. La sala considera que no té competència per conèixer el recurs ni la petició de mesures cautelars que l'acompanyen atès contra qui es dirigeix el recurs".

Divendres el president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar, després del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, que posaria un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que demanaria mesures cautelaríssimes perquè actués contra el govern espanyol.

L'informe jurídic del Govern confirmava que la Moncloa, per llei, té l'obligació de publicar al DOGC el nomenament dels consellers, ja que és un acte obligatori en què no hi ha marge de valoració. Una de les mesures que aconsellava la Comissió Jurídica Assessora era posar un recurs contenciós administratiu o que els afectats interposessin un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional –cosa que ja van fer tant Josep Rull com Jordi Turull.

Com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155, la Generalitat no pot actuar com a part en cap procediment. És per això que el recurs al TSJC va ser interposat pel president Torra.

D'esquerra a dreta, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

Sense nomenaments no hi ha Govern

El bloqueig que està exercint el govern de l'Estat sobre el nomenament dels consellers té una derivada: l'allargament de l'article 155. L'acord del Senat estableix que fins que no hi hagi la formació del Govern (després de la publicació al DOGC i la presa de possessió), no s'aixecarà la intervenció de la Generalitat. La Moncloa ha emplaçat Quim Torra a nomenar consellers lliures de càrregues judicials per procedir a la publicació al butlletí oficial, tot i que els designats empresonats i a l'exili mantenen els seus drets polítics.

Fins ara, JxCat manté l'aposta de la restitució però, tal com va explicar l'ARA, té una proposta de consellers a la recambra per si el govern de l'Estat persisteix en el bloqueig.

En una entrevista en aquest diari, aquest dilluns el conseller Jordi Turull expressa confiança en el president de la Generalitat. "Fem confiança al president Torra. Volem formar part de la solució, no del problema. Ara bé, que sigui el president de la Generalitat qui decideixi qui són els seus consellers, per dignitat institucional, i no Rajoy ni Llarena, perquè al final ens han pres la mida", diu.

stats