Política 15/05/2013

TSJC rebutja la denúncia contra Mas, CiU i ERC per la resolució sobiranista

La interlocutòria judicial entén que la declaració té la naturalesa d'un acte polític

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat admetre a tràmit la denúncia per prevaricació que el sindicat ultradretà Manos Limpias va interposar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i els diputats de CiU i ERC que van donar suport a la resolució sobiranista. En una interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC ha acordat inadmetre a tràmit la denúncia perquè entén que la resolució sobiranista, aprovada al Parlament el passat 23 de gener, té la naturalesa d'un acte polític, amb la qual cosa no encaixa en la definició d'assumpte administratiu que podria donar lloc a un delicte de prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En consonància, l'alt tribunal català tampoc aprecia indicis d'un delicte de prevaricació en el fet que la resolució hagi comportat la creació del Consell Assessor Català per a la Transició, en entendre que no pot ser considerada "una resolució injusta en assumpte administratiu, atès que constitueix la creació d'un òrgan de l'àmbit polític".

En la interlocutòria, el TSJC també rebutja admetre la denúncia que Manos Limpias havia presentat contra Mas per un delicte d'amenaces contra els poders de l'Estat perquè considera que les seves declaracions sobiranistes i a favor de la creació d'estructures d'Estat per a Catalunya han de ser enteses en el marc de l'"activitat política del president de la Generalitat", emmarcades "en un context polític de defensa d'un ideari i argumentari polític".

"El Tribunal Suprem ha indicat que la Constitució espanyola no estableix un model de democràcia militant, sinó que estima que dins del pluralisme polític té cabuda l'opció independentista, com així ho sustenten alguns grups polítics", remarca la interlocutòria. En aquest sentit, el TSJC entén que les declaracions sobiranistes del president de la Generalitat no poden ser enteses com una amenaça als poders de l'Estat, "perquè no reuneixen les exigències de la intenció d'atemorir ni d'amenaçar amb un mal futur, possible, determinat i injust".

La denúncia va ser presentada al febrer passat per Manos Limpias contra Artur Mas, al qual acusaven d'un delicte de prevaricació i un altre continuat d'amenaces, i contra els diputats de CiU i d'ERC, als quals qualificaven com a "col·laboradors necessaris" en el delicte de prevaricació per aprovar la declaració sobiranista. El TSJC ha acordat rebutjar l'admissió a tràmit de la denúncia pels dos delictes, d'acord amb el ministeri fiscal, que va estimar que la valoració i la qualificació dels fets descrits pel sindicat ultradretà no encaixava en cap tipus de delicte.

L'alt tribunal català es remet en la interlocutòria a la doctrina del Tribunal Suprem, que ha exclòs els actes polítics o de govern del concepte de resolució administrativa definitiva i decisòria, que en cas de ser aprovada de forma arbitrària sabent la seva injustícia sí suposarien un delicte de prevaricació. El Parlament va aprovar el passat 23 de gener una resolució que declarava Catalunya "subjecte polític i jurídic sobirà", amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i un dels tres de la CUP, tot i que la denúncia de Manos Limpias es limitava al president català i als diputats de CiU i d'ERC.

stats