Política 10/05/2016

El TSJC arxiva la denúncia contra Puigdemont per obviar el rei en la seva presa de possessió

La denúncia també estava dirigida contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els consellers

Ara
2 min
Artur Mas posa el medalló de president a Carles Puigdemont en la presa de possessió del nou president de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaQuan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va prendre possessió del càrrec evitant prometre fidelitat al rei i a la Constitució, es va obrir un debat jurídic sobre si podria haver comès alguna irregularitat que pogués invalidar la promesa. Alguns com Unión Cívica Española - Partido por la Paz, Reconciliación y Porgreso de España (UCESP), però, van anar més enllà i van presentar una denúncia contra Puigdemont, la presidenta del Parlament i la resta de membres del Govern. Una denúncia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat avui. La Fiscalia ha demanat també que s'arxivi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva interlocutòria d'arxivament, els magistrats del TSJC argumenten que la denúncia no va acompanyada de cap documentació que acrediti els fets denunciats. El president d'UCESP, José Luis Espiau, censura que tant Puigdemont com els 13 consellers i el secretari general del Govern, Joan Vidal i Ciurana, van "eludir i obviar" prometre o jurar complir i fer complir la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia i actuar amb lleialtat al Rei, i en canvi van prometre "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament".

Segons Espiau, aquestes fórmules tenen com a objectiu ser "la primera escena de la desconnexió amb la resta d'Espanya i l'inici d'un pla per a la proclamació de la independència de Catalunya". Això fa que la presa de possessió sigui "il·lícita, nul·la de ple dret", i suposi un delicte de prevaricació, desacatament a l'autoritat i traïció a les institucions de l'Estat.

Els magistrats diuen que la denúncia no aporta cap prova de la literalitat de la fórmula de jurament o promesa, però recorden, a més, que ni l'Estatut, ni el Reglament del Parlament o les lleis catalanes estableixen cap fórmula concreta, ni tan sols si s'ha de jurar o prometre el càrrec. Igualment, si existís defecte de forma, podria afectar la validesa de l'acte de presa de possessió, però tampoc seria delicte i com a molt s'hauria de dirimir en l'àmbit contenciós-administratiu.

També arxiva una denúncia per "falsejar el currículum"

D'altra banda, el mateix denunciant va interposar una altra denúncia contra Puigdemont per falsedat documental i intrusisme professional, en considerar que la biografia que apareix a la web de la Generalitat "vulnera les normes de transparència", ja que diu que el president va cursar estudis de filologia catalana i va desenvolupar la seva carrera periodística en diversos mitjans. Segons el denunciant, Puigdemont no és llicenciat ni en filologia ni en periodisme.

La Fiscalia també demana l'arxivament de la denúncia, i recorda que la web no l'ha escrita Puigdemont. Tot i admetre que el fet de "cursar estudis de filologia" pot induir a confusió en el lector, i fins i tot tingui un propòsit "interessat", la biografia no afirma que sigui llicenciat en filologia. Pel que fa al periodisme, el mateix denunciant admet que Puigdemont va obtenir el carnet de premsa després d'exercir la professió, cosa que "era un sistema d'accés possible, sent legal i respectable". Per tot això, el TSJC arxiva també aquesta denúncia.

stats