Política 12/09/2017

El TSJC descarta la malversació en la querella contra els membres de la mesa

El tribunal els remet l'acusació de la fiscalia només per delictes de desobediència i prevaricació

Acn / Núria Orriols
3 min
El TSJC notifica als membres de la mesa de JxSí i CSQP la querella per admetre a tràmit la llei de l'1-O

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha descartat el delicte de malversació de fons públics en l'admissió a tràmit de la querella de la fiscalia contra els membres de la mesa del Parlament que van votar a favor de la llei del referèndum i el debat al ple. En el seu escrit, el ministeri públic es va querellar contra els cinc membres de la mesa de JxSí i CSQP per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, però el TSJC de moment ha evitat incloure aquest últim delicte. En canvi, l'admissió a tràmit de l'altra querella, contra tots els membres del consell executiu, s'ha fet pels tres delictes apuntats per la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alt tribunal, que va acceptar la querella divendres, l'ha notificat aquest dimarts a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; als membres de la mesa de Junts pel Sí Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, i també al secretari tercer, que és de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet. Les querelles s'acumularan a la causa ja oberta al TSJC, que instrueix la magistrada Maria Eugènia Alegret pels acords del Parlament sobre el referèndum, i Guinó és l'únic membre de Junts pel Sí de la mesa que encara no tenia cap querella oberta. Forcadell ja acumula tres querelles, i Simó, Barrufet i Nuet, dues. La notificació ha sigut entregada aquest dimarts al Parlament per part de secretaris judicials en nom de l'alt tribunal.

Així, el TSJC ha acceptat l'acusació de la fiscalia de desobediència i prevaricació, però no ha admès acusar els membres de la mesa del Parlament d'un delicte de malversació de fons públics. El tribunal considera que no té base jurídica. Els membres de la mesa, en roda de premsa, han denunciat la intenció del ministeri públic i l'han acusat de "voler destrossar les seves vides"; han recordat que "només van permetre el debat". El TSJC, d'altra banda, també ha notificat personalment a tots els membres de la mesa -inclòs el del PSC David Pérez i el de Ciutadans José María Espejo-Saavedra- la suspensió de la llei del referèndum.

El ple del Parlament va aprovar la setmana passada la llei del referèndum amb els vots de Junts pel Sí i la CUP i l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot. El PSC, Ciutadans i el PP van abandonar l'hemicicle. Al cap de 24 hores el Constitucional va suspendre la norma, després d'un recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol. Tanmateix, el Govern afirma que tirarà endavant l'1-O.

Els tres delictes per al consell executiu

Pel que fa a la querella contra tots els membres del Govern, el TSJC l'admet a tràmit pels delictes continuats de desobediència a resolucions judicials per part de l'autoritat pública, prevaricació continuada i malversació de fons públics. Per al tribunal, la firma dels dos decrets el 6 de setembre "podrien ser constitutius" del delicte de desobediència "en la mesura en què presenten tota aparença de desenvolupar les resolucions parlamentàries identificades en la querella com a suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional, i de contradir mandats i requeriments expressos" de "no actuar en el seu desenvolupament".

A més, el TSJC també afegeix que, "presumptament", tots els membres de l'executiu "haurien utilitzat arbitràriament" les seves potestats, de manera que podrien haver comès un delicte de prevaricació. Pel que fa al delicte de malversació, l'alt tribunal considera que els decrets suposen "l'inici d'un procediment que incidirà en l'àmbit de la despesa pública".

stats