Política 19/09/2017

El TSJC rebutja la recusació de Puigdemont i Turull contra quatre magistrats per la causa oberta per l'1-O

Considera que la petició és "un bast intent de burlar el dret al tribunal"

Pau Esparch
2 min
Foto d'arxiu de Jordi Turull i Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la recusació que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Presidència, Jordi Turull, havien presentat la setmana passada contra quatre magistrats de l'alt tribunal. Puigdemont i Turull havien dirigit la seva recusació als tres jutges del TSJC que van admetre a tràmit la querella de la fiscalia contra el Govern per l'1-O i a la magistrada de l'alt tribunal instructora de la causa oberta. Ara el TSJC ha resolt que no admet la petició perquè suposa "un bast intent de burlar el dret al tribunal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la interlocutòria de resposta, ha acusat el president de la Generalitat i el conseller de Presidència de presentar la recusació per "dilatar injustificadament" la tramitació de la querella i impedir l'execució "immediata" de l'admissió a tràmit de la causa. La finalitat de la recusació, segons el TSJC, és la sala civil i penal de l'alt tribunal, perquè "no pugui exercir les competències que la llei li atribueix". Ha valorat que encara que se substituïssin els magistrats, hi hauria el mateix motiu de recusació, ja que l'òrgan competent per nomenar els jutges és el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El fet és que en l'escrit de la seva petició, Puigdemont i Turull havien recordat que els magistrats del TSJC els seleccionava el CGPJ, un òrgan escollit pel Congrés de Diputats i el Senat. Per això, havien considerat que "els tribunals espanyols no són imparcials per jutjar causes que porten origen en un conflicte polític". En canvi, el TSJC ha apuntat que la recusació presentada per part del Govern és una "instrumentalització" per la seva "absoluta falta de fonament", així com un "abús de dret" i un "frau processal".

stats