Política 29/12/2013

CiU proposa un programa conjunt a Europa dels favorables a la consulta

CDC ja treballa en l'escenari que no hi hagi llista unitària i es decanta perquè Tremosa segueixi sent el seu candidat

Europa Press
2 min
UNA FORMIGUETA  Jordi Turull, que ha assumit el càrrec a l'espera de què passa amb la imputació d'Oriol Pujol, ha estat durant anys un diputat tenaç i discret.

BarcelonaEl líder de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha instat tots els partits favorables a la consulta que la incloguin al seu programa electoral de les europees, formin part o no de la candidatura unitària sobiranista que encara confien que sigui una realitat. "És un acord que mantenen aquí, al Congrés i al Parlament Europeu. És un acord amb totes les conseqüències i a tots els nivells. No tindria sentit defensar-lo aquí i no en altres institucions", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquesta raó, a més de CiU, Turull ha confiat que ERC, ICV-EUiA i la CUP integrin en els seus respectius programes de les eleccions europees la decisió de fer la consulta sobiranista el 9 de novembre del 2014. Tot això quan encara falta que es concreti si hi haurà una llista unitària de les formacions partidàries de la consulta, iniciativa que, de moment, han rebutjat els ecosocialistes.

ERC, per part seva, porta setmanes negociant la possibilitat de reeditar l'Aliança Lliure Europea (ALE), que en aquesta ocasió integraria EH Bildu i Sortu al costat dels tradicionals EA i Aralar. Tot i això, Turull ha constatat que, a excepció d'ICV-EUiA, ningú ha pres una decisió definitiva, i ha evitat respondre si està sobre la taula l'opció de dibuixar una candidatura amb presència de forces catalanes, basques i gallegues.

Amb tot, s'ha mostrat "optimista" que finalment pugui configurar-se una candidatura única, sense donar més detalls sobre aquesta qüestió, i ha defensat que cal que participin noms reconeguts i de caràcter transversal. Després de preguntar-li si el cap de llista de CDC a les últimes europees, Ramon Tremosa, ha de ser present en una eventual candidatura única, Turull ha assegurat que és un referent, que cal aprofitar-lo i que és algú que no es visualitza com a càrrec orgànic d'un partit.

També ha demanat "generositat i sentit de transcendència" per fer possible la llista unitària, i ha augurat que els detractors de la consulta es posaran molt nerviosos si finalment és possible fer-la. Pel dirigent de la federació, les eleccions europees són una oportunitat per llançar "un missatge molt clar" a la UE sobre la voluntat dels catalans de poder exercir el dret a decidir, i ha argumentat que una llista única ajudaria a visualitzar-ho.

stats