TV3 AL PAÍS VALENCIÀ
Política 07/04/2011

Homs admet que fins després del 22-M serà difícil negociar l'emissió de TV3 al País Valencià

El Govern donarà suport a ERC per aconseguir a Europa la reciprocitat, però el seu portaveu carrega contra "l'actitud d'oposició" que fins ara ha mantingut Madrid i el PSOE

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEn la seva compareixença d'aquest matí a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha criticat la decisió "sense sentit" del govern valencià d'obstruir les emissions de TV3 al País Valencià, però ha rebutjat entrar en una "competició" sobre "qui és més contundent" i ha apostat per mantenir "la negociació" per resoldre el conflicte. En la trobada entre Artur Mas i Francisco Camps del proper 20 d'abril, ha assegurat que es tractarà aquesta qüestió, però si no s'assoleix un acord, "seguiran negociant" per aconseguir la reciprocitat de Canal9 a Catalunya -que ja té reservat un canal per emtre- i TV3 al País Valencià. De fet, Homs ha admès que "serà més senzill el diàleg passades les eleccions del 22 de maig" i se superin les actituds electorialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del Govern, però, ha carregat molt contra l'executiu de l'Estat i el PSOE, que fins ara haurien tingut un "paper d'oposició a la recerca d'una solució", i li ha demanat "les modificacions tècniques necessàries per fer possible la reciprocitat". Per contra, segons Homs, el govern socialista hauria intentat "vetar" la tramitació al Congrés de la iniciativa legislativa popular sobre televisió sense fronteres (que va rebre més de mig milió de firmes) i no hauria facilitat el tercer múltiplex que la Generalitat valenciana reclama -i que Catalunya sí té-, així com el PSOE hauria estat el primer partit en "intentar tancar un repetidor de TV3, amb la Guàrdia Civil".

Per la seva banda, el diputat Carmel Mòdol, d'Esquerra (el partit que va sol·licitar la compareixença), li ha reclamat al Govern que s'impliqui en les gestions de l'eurodiputat republicà Oriol Junqueras davant la Comissió Europea per complir amb la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (firmada el 2001 per l'Estat espanyol i que obligaria a permetre les emissions de televisió de països veïns en la mateixa llengua), un suport que Homs li ha garantit, amb "discreció". També li ha reclamat ajuda per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que ha de fer front a sancions per valor de 800.000 euros per haver facilitat les emissions de TV3 des de l'alegalitat, i ha reivindicat la tasca de l'exconseller de Cultura, el republicà Joan Manuel Tresserras, que va aconseguir acords de reciprocitat amb les Illes Balears, la Franja de Ponent, Catalunya Nord i Andorra.

Enric Millo intervé en "llengua valenciana" i defensa Camps

Tanmateix, el diputat del PP Enric Millo ha assegurat que "Camps no té cap inconvenient amb què es vegi TV3 a València" i que, "quan els problemes tècnics estiguin resolts, aquest serà el primer canal que s'hi vegi". No ha deixat passar l'ocasió, però, de criticar la "manca de pluralitat informativa" de la televisió catalana i del paper d'ACPV, que hauria actuat "fora de la legalitat". En la seva intervenció final, Millo - fill de valencians- ha emprat "la llengua valencian" (demanant permís) per respondre a Homs, que havia lamentat que hi hagi qui defensi que és una llengua diferent a la catalana. El diputat popular ha defensat així el "sentiment" dels valencians, "que saben perrfectament la llengua que parlen". La presidenta de la comissió, Marina Geli, li ha permès la intervenció perquè "s'ha expressat en una llengua oficial de casa nostra", el català.

stats