Política 07/09/2017

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre l'1-O mentre que el president de l'Eurocambra el critica

Tajani, del PP, és l'únic líder de les institucions comunitàries que ha parlat del procés sobiranista

Laia Forès
2 min
El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha tornat a evitar avui pronunciar-se després de la convocatòria del referèndum d'autodeterminació de l'1-O per signada ahir pel Govern de la Generalitat de Catalunya i ha reiterat la postura que ha mantingut sempre, que és considerar aquesta qüestió com "un afer intern espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les preguntes dels periodistes, la portaveu Mina Andreeva s'ha remès al que el portaveu cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, va dir ahir, hores abans de la convocatòria, en aquest sentit de no-ingerència. "La nostra posició és ben coneguda, no ha canviat. No tenim posicions ni opinions ni comentaris sobre qüestions que afectin a l'ordre constitucional dels nostres estats membres", va dir ahir Schinas.

En canvi, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, de la mateixa família política europea que Mariano Rajoy (Partit Popular Europeu), ha preferit posicionar-se contra el procés sobiranista i ha llançat una dura advertència: anar contra la Consitució espanyola és anar contra les lleis comunitàries.

"Tota acció en contra de la Constitució d'un estat membre és una acció contra el marc legal de la Unió Europea", ha afirmat Tajani en una resposta escrita enviada a l'eurodiputada liberal espanyola Beatriz Becerra (exmembre d'UPyD). Respectar l'estat de dret i els límits que imposa als qui governen no és una elecció sinó una obligació", assegura el conservador italià.

Becerra va enviar fa dies una carta als líders de les principals institucions europees per demanar-los que prenguin una posició clara contra el procés independentista de Catalunya, que l'eurodiputada considera un "problema polític europeu".

Fora de la UE

En la seva resposta, Tajani també diu que la posició de la Brussel·les sobre si Catalunya quedaria fora de la UE si esdevé independent no ha canviat des del 2004. Aquell any, el president de la Comissió Europea, Romano Prodi, va dir que els tractats de la UE deixarien d'aplicar-se a qualsevol regió europea que s'independitzi i es convertiria en un país tercer.

stats