Tapias demana una consulta catalana, encara que "amb alguns ajustaments legals"

"Serviria per donar una imatge clara del que la ciutadania de Catalunya pensa", declara el candidat a liderar el PSOE

El candidat a secretari general del PSOE José Antonio Pérez Tapias s'ha mostrat avui partidari de celebrar un " referèndum consultiu no vinculant" a Catalunya , davant de les posicions "més retretes " dels seus rivals , Pedro Sánchez i Eduardo Madina . " Cal fer un referèndum de Catalunya " , defensa el candidat , que creu que aquesta possibilitat "podria tenir empara dins de la Constitució" , encara que reconeix que caldria fer " alguns ajustaments legals" . Subratlla , però, que aquesta consulta "no és un referèndum d'autodeterminació ", que sí que seria vinculant , i que "no s'ha pas de veure així " .

" Estic a favor d'una consulta tal com ho va plantejar el PSC des que va començar a parlar d'això en la campanya electoral de les autonòmiques , una consulta emparada per la legalitat , on la ciutadania exerceixi el dret a decidir , al qual cal donar també una canalització democràtica suficient" , explica , i apunta que aquest " referèndum consultiu, no vinculant ", serviria per donar una " imatge clara " del que pensa la ciutadania de Catalunya .

Segons la seva opinió , el PSOE pot defensar aquesta consulta "des d'un plantejament federalista , per exercir el dret a decidir sabent que no és dret d'autodeterminació " . La consulta , a més , "no suplantaria ni separaria l'horitzó immediat que un cop feta la reforma constitucional hi hagués el referèndum precedent perquè tota la ciutadania espanyola es pronunciés " , tenint en compte el que hagués expressat prèviament Catalunya .

Després de recordar que hi ha " hi ha prestigiosos constitucionalistes que pensen que un referèndum consultiu no decisori podria establir si el govern [espanyol] volgués fer els passos corresponents per autoritzar-lo " , Pérez Tapias reivindica que el problema de Catalunya cal abordar-lo " mirant a la cara " i, en el cas del PSOE, " avançant " des de la posició que va acordar fa un any a la Declaració de Granada .

Sobre això , Pérez Tapias confia que l'únic candidat a líder del PSC, Miquel Iceta , a qui reconeix una "trajectòria de solvència política considerable" , " intentarà desbloquejar aquesta situació per algun lloc" . En canvi , opina que els altres candidats a secretari general del PSOE , Pedro Sánchez i Eduardo Madina , "en aquest punt tenen posicions més retretes ", ja que "simplement se sumen a la Declaració de Granada de reforma federalista de l'estat de les autonomies " .

Convençut que només avançant una mica més es pot "mantenir l'estat espanyol amb un recorregut en el llarg termini sobre la base d'una unitat" , el candidat atribueix " precisament a les indefinicions en aquest i altres temes " que el seu partit estigui " molt minvat electoralment " . Segons Tàpies , el PSOE " fa molt temps que va arribant tard, i en política qui arriba tard és que no arriba" .

Més continguts de