Política 21/02/2016

Joan Tardà i David Fernández traslladen a Otegi la solidaritat del "republicanisme català"

Tots dos visiten el secretari general de Sortu a la presó de Logronyo, d'on sortirà l'1 de març

Ara
2 min
Joan Tardà i David Fernández atenen els mitjans davant de la presó.

BarcelonaEl portaveu d'ERC al Congrés i l'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernández han traslladat aquest diumenge al secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, la solidaritat del "republicanisme català" pocs dies abans que l'1 de març surti en llibertat. Així s'han expressat tots dos a la sortida de la presó de Logronyo, on s'han pogut reunir amb Otegi, empresonat des del 2011 per integració a ETA, fruit de l'anomenat cas Bateragune, en què se'l va acusar de refundar la il·legalitzada Batasuna. A la sortida de la trobada, tots dos han publicat als seus comptes de Twitter missatges de suport a Otegi, a qui han transmès la seva estima.

En declaracions als mitjans a la sortida de la presó, Fernàndez ha destacat la convicció i l'ètica política desbordants d'Otegi, mentre que Tardà ha emplaçat la societat espanyola a reflexionar sobre el "per què ha empresonat durant anys un home de pau". El dirigent republicà ha demanat a la societat espanyola que reflexioni sobre els "dèficits democràtics" d’un sistema polític que ha mantingut a la presó durant sis anys Otegi.

Per la seva part, David Fernàndez ha destacat la "fortalesa" mostrada pel dirigent basc durant la trobada. ‘Hem trobat un Arnaldo Otegi amb un coratge, una convicció i una ètica política desbordants’, ha afirmat Fernàndez.

Després de diverses denegacions els darrers anys, Institucions Penitenciàries va autoritzar la visita de Tardà i Fernàndez al polític basc, just quinze dies abans de la seva excarceració, prevista pel proper 1 de març. Així ho va anunciar la sala penal de l'Audiència Nacional, que va avançar 27 dies la sortida de la presó en acceptar la petició d'Otegi de rebaixar-li de la pena de presó les compareixences que va haver de complir al jutjat abans de ser condemnat al cas Bateragune.

Es dóna el cas que tant Tardà com Fernàndez formen part de la iniciativa internacional "Free Otegi, Free them all", que ha recollit adhesions de personalitats d'arreu del món demanant la seva llibertat. Per exemple, han firmat el manifest els Nobel de la Pau Desmond Tutu, Adolfo Pérez Esquivel i Mairead Maguire, ells expresidents d'Uruguai, José Mújica; Paraguai Fernando Lugo; i Hondures, José Manuel Zelaya, o la cofundadora de les Madres de la Plaza de Mayo a l'Argentina, Nora Morales de Cortiñas, a més de la dirigent comunista americana Angela Davis, l'exalcalde de Londres Ken Livingstone o el filòsof eslovè Slavoj Zizek.

La reacció d'Albiol

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha reaccionat a la visita de Tardà i Fernández a la presó de Logronyo. En una piulada a Twitter, el dirigent popular ha criticat que no ha vist mai els dos "elements" que s'han reunit amb Otegi en cap homenatge a les víctimes del terrorisme.

stats