Política 13/12/2018

Tardà no veu "necessària" la vaga de fam i defensa que la República es faci "per acumulació de forces"

El portaveu republicà assegura que la República no es "construirà amb passamuntanyes"

Ara / Europa Press
2 min
El diputat d’ERC Joan Tardà va defensar ahir una moció per instar el Congrés a negociar la independència de Catalunya.

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat aquest dijous que el seu partit "no ha considerat necessària" la vaga de fam com a mesura de protesta per la situació de repressió contra els líders independentistes. "Em sap greu pel sacrifici, que la vaga de fam pugui ser un crit d'alarma davant d'aquesta situació és molt lloable. ERC no ho ha fet perquè ha considerat que no era necessari", ha dit Tardà en una entrevista a TVE. Les declaracions de Tardà contrasten amb la decisió que ha pres el president d'ERC a la Conca de Barberà i alcalde de Montblanc, Pep Andreu, que ha decidit començar una vaga de fam en solidaritat amb els presos polítics que l'estan fent.

D'altra banda, Tardà ha rebutjat les protestes previstes pels Comitès de Defensa de la República (CDR) per al 21 de desembre, amb motiu de la celebració del consell de ministres a Barcelona. "El govern espanyol té tot el dret a fer on vulgui el consell de ministres i la ciutadania té tot el dret d'entendre que no és una decisió encertada", ha assegurat en una entrevista a TVE.

En aquest sentit, ha assenyalat que celebrar la reunió ministerial la mateixa jornada que es compleix l'aniversari dels comicis catalans convocats en virtut de l'aplicació del 155 "pot entendre's com una provocació" entre alguns sectors. Tot i això, el dirigent d'Esquerra s'ha deslligat de les mobilitzacions previstes pels CDR contra la presència de l'executiu central a Barcelona. "Crec que que la República catalana no la construirem amb passamuntanyes. Tenim clar com ha d'implementar-se la República: per acumulació de forces", ha assenyalat.

Segons Tardà, l'independentisme ha demostrat que l'única via possible és la cívica i pacífica, i ha assegurat que "si hi ha sang" la independència no valdria la pena. "Tot comença i tot acaba en la democràcia", ha subratllat. Sobre la referència del president de la Generalitat, Quim Torra, al procés d'independència d'Eslovènia, Tardà ha assegurat que el president català va voler expressar la seva admiració per l'"adhesió" i la "victòria" eslovena en el referèndum. "Crec que o s'han malinterpretat les seves paraules o no va saber explicar-ho", ha al·legat.

stats