Política 12/09/2017

Puigdemont i Junqueras obriran dijous la campanya del 'sí' a Tarragona

Tarragona, Santa Coloma i Barcelona: els tres actes unitaris de la campanya del 'sí'

Aleix Moldes / Gerard Pruna
2 min
Míting final de Junts pel Sí en la campanya del 27-S, a l'avinguda Maria Cristina / PERE VIRGILI

BarcelonaDivendres a mitjanit comença formalment la campanya electoral de l'1-O. Quinze dies en els quals, probablement, només se sentiran els arguments a favor de la independència, amb els representants polítics del 'no' posicionats frontalment en contra del referèndum. La campanya del 'sí' començarà dijous al vespre a Tarragona tal com va avançar l'ARA i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, en seran els grans protagonistes, segons ha avançat 'Nació Digital' i ha confirmat aquest diari. També hi seran tots els partits polítics i les entitats independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern desobeirà les advertències del Tribunal Constitucional (TC) impulsant l'1-O i els partits polítics i les entitats sobiranistes han preparat una campanya d'acord amb la nova legalitat catalana. Els consellers també es mobilitzaran, tants els de l'òrbita d'ERC com els de la del PDECat, i els partits i les entitats faran mítings a diari com en qualsevol contesa electoral.

És habitual que el president de la Generalitat faci campanya per una opció. Passa en les eleccions, quan defensa el seu partit, i també en els referèndums. Pasqual Maragall va defensar el 'sí' a l'Estatut. A Escòcia, Alex Salmond va fer el mateix amb el 'sí' a la independència el 2014. És cert, però, que Carles Puigdemont havia afirmat públicament que mantindria la neutralitat, malgrat que és un dels principals impulsors de l'1-O. Ho va fer al mes d'abril en una entrevista amb Al-Jazeera: "Jo com a president hauré de ser neutral entre el 'sí' i el 'no'".

ERC, PDECat, CUP, MES, Demòcrates, Òmnium Cultural i ANC faran una campanya per separat i uniran forces en tres actes puntuals durant aquests quinze dies. L'ARA ja va anunciar que serien a Tarragona el 14 de setembre, i fonts consultades apunten a Santa Coloma de Gramenet el dia 22. El tancament conjunt de campanya serà a Barcelona el 29 de setembre.

Segons ha pogut saber l'ARA, l'acte previst per al dia 22 serà l'únic sense la CUP, que prefereix centrar-se en un míting propi a Sabadell. Els cupaires sí que seran a Tarragona i Barcelona, tot i que en aquest últim cas es mobilitzaran a la mateixa hora a Lleida, on l'esquerra anticapitalista tancarà la campanya.

L'acte de Tarragona es farà al Tarraco Arena, on els organitzadors confien reunir 6.000 persones, en el que es podria convertir en l'acte de campanya més multitudinari que s'hagi fet a les comarques tarragonines. El divendres 22 està previst que partits i entitats del 'sí' (excepte la CUP) comparteixin espai al Parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. Més que un míting, plantegen una festa amb concerts a favor del 'sí'.

En tot cas, fonts dels partits i les entitats expliquen que l'acte de Santa Coloma no està del tot tancat. A diferència del Tarraco Arena, el Parc de Can Zam és un espai públic gestionat per l'Ajuntament. L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, com la resta d'alcaldes de Catalunya, ha rebut una notificació del TC en la qual se l'insta a no col·laborar amb l'1-O. La cessió d'espais municipals podria ser un dels problemes per a la campanya del 'sí' en tots aquells municipis on l'alcalde hagi decidit no col·laborar amb el referèndum.

Pel que fa al tancament de campanya, ERC, PDECat, CUP, MES, Demòcrates, Òmnium Cultural i ANC seran a Barcelona.

stats