Política 05/04/2017

Tens interrogatori de Rufián a De Alfonso al Congrés: "No li fa vergonya ser aquí?"

El diputat i l'excap d'Antifrau s'intercanvien retrets en la comissió d'investigació de l'operació Catalunya

Dani Sánchez Ugart
3 min

MadridL'interrogatori del portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a l'excap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso s'ha convertit en un tens intercanvi de retrets entre tots dos. En el seu habitual to contundent, Rufián ha titllat De Alfonso de "conspirador" i de "gàngster", entre d'altres. "Això serà divertit, senyor De Alfonso", ha presagiat el diputat tot just començar l'interrogatori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El terratrèmol ha tingut una rèplica, tot i que amb menys intensitat, en l'interrogatori a l'exministre Jorge Fernández Díaz, a qui ha acusat de ser el "titella" d'un "personatge superior" un "senyor X de l'operació Catalunya", cosa que ha merescut l'enèrgica protesta dels diputats del PP presents a la sala.

El republicà li ha preguntat a De Alfonso si no li feia "vergonya" ser davant la comissió, i l'ha acusat d'haver intentat escapar-se de la compareixença. "No li fa vergonya a vostè? Això és mentida!", ha exclamat amb un to de veu més elevat el jutge, que estava citat per explicar les converses publicades per 'Público' amb l'exministre Jorge Fernández Díaz.

L'interrogatori ha anat aleshores pujant de to, fins al punt que alguns dels diputats populars presents a la sala han protestat per les formes de Rufián: "Això és una vergonya, i no conec de res aquest senyor", ha afirmat una diputada popular. També ha intervingut aleshores el president de la comissió, Mikel Legarza, que ha cridat l'atenció a l'un i a l'altre per les formes.

De Alfonso ha envestit a la primera provocació quan Rufián l'ha acusat de ser un corrupte: "La corrupció segurament és més vostè que jo", ha dit, i li ha recordat que amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, també s'hi reunia. "Expliqui què li deia a Junqueras", l'ha instat Rufián, que seguidament no ha deixat d'interrompre De Alfonso insistint una vegada i una altra amb el tema, en una escena que recorda l'interrogatori final de la pel·lícula 'Alguns homes bons', una de les preferides del diputat d'ERC.

"Com que és tan creient, li recordo un manament: no mentiràs", ha dit Rufián a De Alfonso en alguna altra ocasió, en un interrogatori que s'ha convertit en una partida de ping-pong i en el qual De Alfonso ha etzibat a Rufián: "Tinc més decència que vostè".

"Si el ministre feia de Vito Corleone, qui era Peter Clemenza?", ha preguntat també Rufián, que ha relacionant així els implicats en l'operació Catalunya amb els personatges de la pel·lícula 'El padrí'. Mentre parlava, les càmeres han captat com un diputat del PP feia gestos amb les mans per acusar Rufián d'estar boig o d'haver consumit alguna droga.

Per acomiadar-se, Rufián ha parafrasejat l'exdiputat de la Cup David Fernàndez: "Fins després, gàngster, ens veiem a l'infern". Provinent del fons de la sala s'ha escoltat algun insult al portaveu adjunt d'ERC: "'Gilipollas'". De Alfonso ha acomiadat Rufián "amb les mateixes paraules" amb les quals el va acomiadar Oriol Junqueras l'última vegada que es van veure: "Daniel, tu saps quant t'estimen, veritat?"

En l'interrogatori a l'exministre Jorge Fernández Diaz ha continuat la tensió, però en aquest cas, especialment, amb els diputats del PP presents a la sala, als quals Rufián ha titllat de "'hooligans'", abans que el portaveu popular a la comissió, José Alberto Martín Toledano, demanés "moderació" al president de la comissió pel llenguatge que ha fet servir el republicà.

Un cop acabat l'intercanvi de retrets entre Rufián i De Alfonso, ha agafat la paraula el diputat de Ciutadans Miguel Ángel Gutiérrez Vivas, que ha fet servir un to completament oposat al del portaveu republicà. "Gràcies per comparèixer, senyor De Alfonso. En primer lloc, volia demanar-li disculpes en nom d'aquesta cambra. Li asseguro que no tots els diputats són com el senyor Rufián", ha afirmat per començar. Diverses de les persones que hi havia a la sala han aplaudit el comentari i han picat a la taula com a mostra de suport, fet que ha provocat un advertiment del president de la comissió. "Hi ha persones que no són de la comissió que estan evidenciant mostres de suport i de rebuig. Els pregaria que també guardessin l'ordre", ha indicat apuntant a la bancada del PP.

stats