Política 12/07/2017

Tens homenatge als 20 anys de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco a Madrid

Carmena és rebuda amb xiulets per no penjar una pancarta permanent amb la cara de la víctima d'ETA a la façana de l'Ajuntament

M.f.f.
3 min
Marimar Blanco, Cristina Cifuentes i Manuela Carmena davant d'una gran bandera espanyola en l'homenatge organitzat pel PP a Madrid pels 20 anys de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco. EFE

MadridMadrid ha commemorat aquest dimecres els 20 anys de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA en un clima marcat per la polèmica. L'Ajuntament de Madrid s'ha negat a penjar una pancarta de l'exregidor del PP d'Ermua a la seva façana per no fer diferències entre víctimes. Sí que la seva cara oneja des de fa dies a la façana de la seu del PP, a Génova. L'alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, ha estat rebuda amb xiulets en l'acte d'homenatge organitzat pels populars a la plaça de la Villa, seu del primer consistori de Madrid.

Marimar Blanco i Manuela Carmena durant l'acte d'homenatge organitzat pel PP. EFE

En el minut de silenci al Congrés s'han absentat els dos diputats d'EH Bildu, i en la bancada d'Esquerra només ha aplaudit la diputada republicana Esther Capella. Tampoc no hi ha hagut presència de Podem en l'homenatge organitzat per la Fundació Miguel Ángel Blanco al Teatro Real on han parlat, a més de la germana de la víctima, Marimar Blanco -també diputada del PP i presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme-, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el president del PP, Alfonso Alonso. Ha sigut un acte, en aquest sentit, protagonitzat pel PP, que ha apel·lat a recuperar la unitat de l'anomenat "esperit d'Ermua" per acabar de derrotar ETA.

"Allà estàvem tots contra el terror. Érem una única veu: ETA no, bascos sí. I veient com estem ara em fa molta pena que tornem a mesurar-nos políticament a l'hora de retre homenatge a una víctima del terrorisme", ha lamentat Marimar Blanco. "Hem aconseguit la derrota policial però ens queda encara la derrota política", ha afegit, mentre que Zoido s'ha compromès a no cedir ni un mil·límetre a l'organització terrorista.

El PP ha hagut de traslladar l'homenatge a Madrid perquè no ha trobat prou consens a Euskadi on, com ha recordat Alfonso Alonso, ha sigut impossible fer una declaració institucional als ajuntaments per condemnar la seva mort. El mateix ha passat al Congrés. En declaracions als passadissos, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha volgut entrar a valorar les posicions dels diferents partits i sí que ha recordat que "va haver-hi un abans i un després" amb la mort de Blanco.

Vint anys de l'assassinat que va marcar un punt i a part

Sense declaració institucional al Congrés

Bildu, el PNB i ERC se'n desmarquen

El Congrés va viure ahir l'intent de fins a tres declaracions institucionals que van naufragar. La primera, per condemnar la mort de Miguel Ángel Blanco, va trobar l'oposició tant d'EH Bildu, com també del PNB i ERC. Els nacionalistes bascos van rebutjar que s'hagués fet amb pressa i que només mirés cap al passat i no cap al futur. Des de la formació abertzale van criticar que el text intentés imposar un "relat únic". Tot i que no ha participat en el minut de silenci al Congrés, si que ha estat present en l'homenatge a Ermua.

L'acte organitzat pel PP, presidit per una gran pancarta amb la foto de Miguel Ángel Blanco. EFE

Retrets per no penjar pancartes

Marimar Blanco demana a Carmena que pengi la foto del seu germà

En l'homenatge organitzat pel PP a la plaça de la Villa, Marimar Blanco ha demanat a Carmena que pengés la foto del seu germà a la façana de l'Ajuntament, com sí que passa a la seu de la Comunitat de Madrid. "Alcaldessa, això no ho dic com a germana d'en Miguel Ángel, sinó com a presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme. Sisplau, col·loca la pancarta amb el rostre del meu germà", li ha dit.

Pancarta amb la foto de Miguel Ángel Blanco a la seu de la Comunitat de Madrid. EFE

Carmena no ho ha fet: el consistori ha desplegat una pancarta on es llegia: "En el 20è aniversari de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, Madrid, amb totes les víctimes del terrorisme" durant el minut de silenci.

stats