Política 21/01/2016

Tensió al judici per l'assalt al centre Blanquerna: Sánchez Llibre diu que va pensar que seria una "carnisseria"

Els acusats i el públic murmuren "s'ho està inventant!". L'exdelegat del Govern a Madrid assegura, com a testimoni, que va rebre "amenaces de mort" d'un dels ultres

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
L’atac a Blanquerna va ser “per amor a Espanya”

Madrid"Quan vaig caure al terra vaig pensar que es produiria una autèntica carnisseria". Així ha descrit l'exdiputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, l'atac a la seu de la Generalitat la Diada del 2013, en què un grup d'ultres van irrompre al centre Blanquerna proferint crits de 'No nos engañen, Cataluña es España'. Sánchez Llibre és un dels testimonis clau en el procés, que se celebra aquesta setmana a l'Audiència Provincial de Madrid i en què estan acusades fins a 15 persones pels delictes de desordre públic, danys, atemptat i coacció. La fiscalia demana de dos a quatre anys de presó, mentre que l'acusació particular -representada per la Generalitat, CiU i la CCMA- eleva els delictes a atemptat contra la autoritat i ultratge a la senyera i demana fins a 16 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exdiputat d'Unió ha assegurat que l'acte de la Diada no era una celebració política, sinó institucional, un argument al que s'aferra la defensa, qui esgrimeix que es va intentar aturar un "acte d'exaltació independentista". Durant la primera sessió del judici, un dels acusats va defensar que l'atac al centre Blanquerna va ser per "amor a Espanya".

"La primera persona que encapçalava el grup em va empènyer violentament, el segon ho va tornar a fer, i en aquell moment vaig pensar que podria haver-hi una autèntica carnisseria al local i, instintivament, vaig agafar una peanya per evitar que es produïssin agressions", ha assenyalat Sánchez Llibre sobre la successió dels fets, preguntat pel fiscal. Així mateix, ha explicat que va percebre "por i pànic" entre els assistents a l'acte.

La pancarta que els acompanyants al judici dels ultres jutjats per l'assalt a Blanquerna (Madrid) la Diada del 2013 / ACN

La declaració del testimoni ha crispat tant els acusats presents a la secció 30 de l'Audiència Provincial, com al públic, que han començat a murmurar, "s'ho està inventant" o "mentida", i se'ls ha hagut de fer callar. Ja en l'entrada de Sánchez Llibre a l'edifici, un grup d'ultres l'ha rebut amb crits de "Catalunya és Espanya" i la mateixa pancarta amb que ja van rebre els 15 acusats el primer dia de judici. Els riures han estat la tònica general entre el públic, integrat per familiars dels acusats, que considera "exagerades" les declaracions dels testimonis. "Si els d'allà darrere segueixen rient hauran de marxar", ha dit la presidenta del tribunal, Pilar Oliván, que també ha demanat als advocats de la defensa que deixessin de fer comentaris de caire polític.

"Amenaces de mort"

El següent testimoni en declarar ha estat el llavors delegat de la Generalitat a Madrid, Josep Maria Bosch (Unió). La Diada havia de ser el seu primer acte de presentació a la capital espanyola, ja que acabava de ser designat. Ha relatat com el grup d'ultres van entrar "com una columna de persones absolutament disciplinades que seguien en ordre gairebé paramilitar". Per a Bosch, la columna tenia un objectiu: arribar a la tarima, on era ell a punt de fer el discurs institucional de l'Onze de Setembre. "Sánchez Llibre, de forma molt valenta, va intentar aturar la primera persona, de gran talla", ha relatat.

Un cop ja eren a la tarifa, un dels ultres, tal i com es pot veure al vídeo, el va increpar. Segons l'exdelegat del Govern a Madrid, aquesta persona se li va "encarar", li va estrènyer els avantbraços amb força, el va amenaçar i insultar. "Em vaig sentir totalment acorralat, em va amenaçar, va haver-hi amenaces de mort i d'insults en qualitat de català", ha afegit.

"Estàvem tots morts de por"

El tercer testimoni clau en declarar ha estat el càmera de TV3 Christian Menéndez. Un dels ultres li hauria colpejat la càmera i, arran del cop, es va luxar l'espatlla. "Estàvem tots morts de por", ha afirmat. Ell va ser un dels testimonis que va veure més clarament que es llançava gas pebre en el moment que el grup va marxar de l'acte. Ha assegurat que va veure com queia un fil d'aigua i que al cap d'un moment ja li picaven els ulls. Els efectes en Sánchez Llibre haurien estat majors. L'exdiputat diu que va sentir el soroll del moment d'alliberar-se el gas i que immediatament va sentir moltes nàusees i vòmits, que haurien durant fins a 48 hores. Bosch ha dit que l'efecte del gas produir-li només mal de panxa.

"Em vénen al cap els atemptats als advocats d'Atocha"

Qui sí que va veure clarament l'esprai de gas pebre, segon ha declarat, va ser Carlos Pérez, funcionari de l'Estat, que ha accedit a declarar en qualitat de testimoni. "El primer moment va ser de por -ha relat-. Desgraciadament hi ha hagut precedents d'agressions de grups d'extrema dret. A mi em ve al cap el cas dels advocats d'Atocha". Aquesta comparació ha creat un gran enrenou entre el públic, amb crits de 'venga ya!' i un dels advocats ha replicat que "era un nen de pantaló curt" quan un grup d'extrema dreta va matar cinc advocats el 1977.

Josep Sánchez Llibre ha renunciat a qualsevol tipus d'indemnització en el cas. La Fiscalia considera, al seu torn, que els acusats han d'indemnitzar la Generalitat a 1.272,14 euros pels desperfectes.

stats