Política 14/09/2016

Teresa Pitarch optarà a la presidència del PDC a Barcelona amb la intenció de renovar el grup municipal

El moviment del afins a Germà Gordó defensa limitar els mandats a vuit anys i "separació de poders" entre l'Ajuntament i el partit

Gerard Pruna
3 min
La candidata a presidir la federació de Barcelona del PDC, Teresa Pitarch, amb el president del districte de Nou Barris, Edgar Collado

BarcelonaUn dels punts clau en les primàries que el Partit Demòcrata Català (PDC) celebrarà els propers dies 30 de setembre i 1 d'octubre per escollir els seus càrrecs territorials serà Barcelona, on l'enfrontament per pilotar la federació fa mesos que es cou. Aquest dimecres Teresa Pitarch -alineada amb Germà Gordó- ha oficialitzat la seva intenció de disputar la presidència de la federació a la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Mercè Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pitarch ha assegurat que la seva candidatura -que du el nom de 'el temps de les cireres' prenent com a referència la novel·la de Montserrat Roig-, pretén formar un equip de consens que permeti al PDC recuperar el lideratge a la ciutat que, ha dit, "s'ha perdut en els últims anys". Pitarch, que avui ha estat acompanyada pel líder del PDC a Nou Barris, Edgar Collado, presentarà en els propers dies l'equip amb que optarà a dirigir la federació de Barcelona, un cop hagi acabat de parlar amb espais com Reagrupament, Nous Catalans, Llibergència i Generació Llibertat.

El moviment que encapçala Pitarch aspira a que Barcelona abandoni "la decadència i la paràlisi", i vol fer de l'oposició a les polítiques d'Ada Colau "i la seva xerrameca" el fil que uneixi el PDC i permeti al partit ser una formació forta a la capital catalana. Una unió que permeti, entenen, que el partit no sigui "presoners de famílies polítiques ni de cognoms", en un dard a la seva contrincant Mercè Homs, -germana del portaveu al Congrés, Francesc Homs-.

No ha estat l'únic, preguntada per si ella era afí a Germà Gordó, ha respost que és amiga de l'exconseller i que espera que li doni suport com també li agradaria que li donessin Artur Mas i Xavier Trias: "Jo sóc amiga de Germà Gordó, però no sóc 'germana", ha rematat.

Limitació de mandats i separació entre grup municipal i partit

Tanmateix, Pitarch ha dit estar oberta a arribar a un acord amb Mercè Homs si és perquè s'integri en la seva llista. Una possibilitat remota que implicaria que la regidora acceptés el decàleg que planteja El temps de les cireres i que inclou, entre altres aspectes, una limitació de mandats a vuit anys que obligaria a l'ara regidora -i a tots els seus companys al consistori- a deixar l'Ajuntament a les properes eleccions.

El decàleg també imposa una separació de poders entre partit i grup municipal que impedirà al líder de la federació barcelonina ser al mateix temps president del PDC a l'Ajuntament. Pitarch ha explicat que "ara mateix" ella no es planteja presentar-se a l'alcaldia, però ha subratllat que en tres anys que falten fins a les properes eleccions municipals poden passar moltes coses.

Sigui com sigui, si prospera el decàleg proposat per la candidatura, qui vulgui aspirar a ser el candidat del PDC a Barcelona haurà de complir una sèrie de requisits, com ara poder demostrar un "arrelament" al districte pel que es presenti. A més, el moviment que encapçala Pitarch vol forçar que es tingui en compte el treball previ sobre el territori a l'hora d'escollir els candidats i que els 10 primers llocs de la llista incloguin, per força, un representant de cada districte.

Una tercera candidatura

Més enllà de les candidatures de Pitarch i Homs, a la tarda s'ha presentat una tercera llista. A través de Twitter, Glòria Freixa i Quim Clavaguera s'han postulat per liderar la federació de Barcelona del PDC. "Presentem candidatura renovadora al PDC Barcelona. Oberta a tothom", han anunciat a través de Twitter amb una fotografia dels dos.

Fonts properes han explicat a l'ACN que Freixa i Clavaguera formen part del grup intern de l'antiga CDC Generació Llibertat, però que l'objectiu és que aquesta candidatura no sigui només la d'aquest col·lectiu, sinó que aplegui altres sensibilitats i perfils. Freixa és la presidenta d'Òmnium Cultural a Sarrià-Sant Gervasi, i va ser candidata al Senat en les eleccions del 20-D. Clavaguera és president de la sectorial de Justícia del partit i va ser el número dos al Senat per Barcelona en els comicis del 26-J.

stats