Barcelona
Política 15/12/2013

El successor de Navarro a Terrassa no veu creïble el federalisme del PSOE amb Rubalcaba

Critica la forma de "governar" el PSC, amb "massa egos" també entre els crítics, i insta a acabar amb la desfeta socialista amb un "pacte que integri" i que deixi sentir les veus joves del partit

Ara / Acn
3 min
Jordi Ballart, durant l'entrevista / ACN

POLÍTICAEl successor de Pere Navarro a l'alcaldia de Terrassa, Jordi Ballart, considera que hi ha "massa egos i personalismes" a dins del PSC i "actituds a l'hora d'entendre com es governa un partit que no s'adeqüen a la realitat". En una entrevista de l'ACN, Ballart ha afirmat que això està afectant la situació actual del partit i ha considerat que l'única manera d'acabar amb això és "un pacte que integri" i que deixo sentir les veus joves del partit, com la seva, allunyades de les famílies internes clàssiques. A més, considera que el federalisme del PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba "no és creïble".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Ballart, malgrat que al PSOE ha renovat les idees "les cares són les mateixes". En una entrevista feta abans de l'acord sobre la consulta, l'alcalde de Terrassa ha analitzat la situació del seu partit, el PSC, i ha conclòs que una part del problema s'explica perquè el partit també viu les "tensions provocades per l'estratègia sobiranista de Mas" de la mateixa forma que ho fa la societat. Ha reivindicat la tasca del PSC en la vertebració del país però ha lamentat que l'estratègia "de xoc de trens" fa que una formació que "aspira a representar la majoria" pateixi "tensions".

Ballart ha dit però que a això cal sumar la situació interna del partit, que ha assegurat que té "massa egos, personalismes i actituds a l'hora d'entendre com es governa un partit que no s'adeqüen a la realitat" i ha puntualitzat que això passa "en persones concretes d'un sector i altre". L'alcalde ha assegurat que "això està fent molt mal a la cohesió interna" i ha instat totes les parts a arribar a un punt d'entesa a través d'un pacte integrador. L'alcalde ha considerat que si el 1978 això va ser possible "ara no ha de ser més difícil" i ha reivindicat que "si en algun sector es deixen de banda els egos i personalismes seria molt més fàcil l'entesa una altra vegada".

El PSOE, el mateix de sempre

Ballart també s'ha referit al PSOE i ha considerat que la declaració de Granada i la convenció que s'han fet recentment han significat un "pas important" perquè per primer cop s'han aprovat documents que parlen sobre federalisme, via que reivindica com l'única solució a la situació actual entre Catalunya i l'Estat espanyol. Malgrat això, ha lamentat que el federalisme que impulsa el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, "no és creïble" i ha considerat que cal un canvi de lideratge al partit. "Els actuals dirigents del PSOE que estan liderant això són els mateixos que hi havia en el moment en que s'hagués pogut arribar a un acord federal, per tant no és massa creïble el federalisme del PSOE", ha declarat.

Davant d'aquesta situació, ha afirmat que cal "renovar les persones" perquè ha asseverat que "no pot ser que hi hagi persones que portin tants anys, que hagin passat pels governs de Felipe González, de Zapatero i que continuïn perquè malgrat que renvoem les idees, les cares són les mateixes i el missatge no és creïble per a la societat", ha puntualitzat. Ha continuat afirmant que Rubalcaba és un "gran política" i una persona que "ha aportat moltíssim" però s'ha mostrat en contra de que hi hagi persones "que portin tants anys en la política". Per tot això, Ballart ha instat el PSOE a fer un canvi de lideratge i generacional per aconseguir un lideratge "potent, fort i creïble que faci possible el federalisme que està escrit".

Sobre el federalisme i l'anomenada tercera via, ha considerat que cada cop hi ha més persones que aposten per aquesta posició "intermitja". Ha assegurat que, malgrat que no ho diguin en públic, aquesta és l'opció que també defensarien part d'ICV, alguns sectors del PP, d'UDC i de CiU. "Fins i tot hi ha consellers que, en privat, m'han dit que l'única solució és el federalisme", ha assegurat. Per a Ballart, aquesta tercera via és la posició "sensata" i la "síntesi" entre els que volen continuar igual i els que volen separar-se. En tot cas, ha considerat que la consulta s'ha de celebrar "el més ràpid possible" i que aquesta ha de ser "legal i acordada amb l'Estat".

stats