Política 20/05/2014

Tremosa i Terricabras fan pinya a favor de la consulta al debat de TVE

Els candidats de CiU i ERC al 25-M defensen el dret a decidir dels catalans enfront el discurs de la por de González Pons (PP) i Sosa Wagner (UPyD). Jáuregui (PSOE) s'oposa al procés però busca evitar el tema i Meyer (IU) referma el seu compromís amb el 9-N

Marc Toro
5 min
Els candidats, abans de començar el debat / TVE

BarcelonaEl debat a sis entre els candidats a les eleccions europees a TVE ha arrencat amb referències al procés sobiranista de Catalunya, que ha dominat gran part de les intervencios. Només començar, el cap de llista d'ERC, Josep Maria Terricabras ha afirmat: "Volem començar un nou país i fer una Europa nova més social i democràtica", mentre que el candidat de CiU, Ramón Tremosa ha considerat que "el lideratge a Europa no la dóna la dimensió sinó les bones pràctiques" i ha lloat els models de països com Dinamarca, Suècia i Holanda. Contra ells ha carregat Francisco Sosa Wagner, eurocandidat d'UPyD, que ha assegurat que "enfront la solidaritat creix el nacionalisme, que és la pitjor malaltia que pot patir avui Europa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esteban González Pons (PP), Ramón Jáuregui (PSOE), Ramon Tremosa (CiU), Willy Meyer (IU), Francisco Sosa Wagner (UPyD) i Josep Maria Terricabras (ERC) han estat els protagonistes del debat moderat per la periodista María Casado, que ha durat unes dues hores. Els caps de llista de socialistes i populars, Elena Valenciano i Miquel Árias Cañete, respectivament, són els únics que no hi han participat. Com és habitual en altres campanyes, es limiten a protagonitzar el cara a cara, que en aquestes eleccions va tenir lloc a TVE el dijous passat. El debat ha estat dividit en cinc bloc temàtics: economia, política social, política sectorial, drets i llibertats i el futur d'Europa.

La "ruïna" de la marca Espanya

A nivell econòmic, Tremosa ha carregat contra la "ruïna" de la marca Espanya, mentre que Terricabras ha denunciat les "inversions absolutament faraòniques" en infraestructures a Espanya, que -ha lamentat- perd "totes les comparacions en temes laborals" a Europa.

La resta del bloc ha estat dominat pels retrets entre els candidats de PP i PSOE. González Pons ha assegurat que "Espanya està millorant" i ha lloat la gestió econòmica de Mariano Rajoy: "En les últims nou mesos ha baixat l'atur i han augmentat les afiliacions a la seguretat social". Jáuregui, per contra l'ha acusat d'ofendre "la intel·ligència de l'espectador" amb el seu "triomfalisme" i ha recordat que "la reforma laboral del PP ha estat una trituradora de drets socials". González Pons encara li ha retret els 3,5 milions d'aturats del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Meyer trencat la baralla assegurant que el bipartidisme econòmic de PP i PSOE està pensat per beneficiar a "la gran banca" i Wagner ha reclamat més polítiques de foment d'ocupació.

"Els referèndums espanten als inversors internacionals"

El procés ha tornat a aparèixer quan Ramon Tremosa ha defensat el corredor mediterrani enfront del corredor central: "PP i PSOE s'ha quedat sols al parlament europeu reclamant el corredor". "Jo no sóc no soc nacionalista, sóc europeista i a mi m'importa el corredor mediterrani perquè sóc valencià, però també el central, i sembla que vostè només pensa en el millor per Catalunya", li ha contestat González Pons.

Tremosa ha intervingut per dir que, "si PP i PSOE estimessin tant Catalunya, el corredor mediterrani ja estaria construït". "Si Catalunya s'independitza no tindrà corredor mediterrani perquè no seria de la Unió Europea", ha replicat el popular.

González Pons s'ha referit llavors a la consulta del 9-N per dir que "els referèndums espanten als inversors internacionals". Davant d'això, Tremosa i Terricabras han fet pinya contra el discurs de la por del PP en contra del procés. "El procés de Catalunya cap a la independència no sembla que espanti als inversors", ha dit Terricabras, que ha assegurat que, tot i saber que el procés està en marxa, aquests "es troben molt a gust a Catalunya". Ho diuen les dades", ha afegit. El candidat de CiU, de la seva banda, ha volgut fer notar que el referèndum català és més legitim que l'escocès, entre d'altres coses -ha explicat-, perquè a Catalunya li donen suport dues terceres parts del Parlament.

Jáuregui, que ha buscat evitar en tot moment entrar al debat sobiranista, sí que s'ha dirigit a Tremosa per acusar els nacionalistes d'espolsar-se les culpes i enviar-les als altres. "Les sobiranies són limitades i vostè ho sap", li ha dit el socialista, que ha explicat que "si allà on hi ha una comunitat ètnica o lingüística s'ha de crear un estat, la UE segurament s'hauria de desmuntar en 50 o 60 estats". El del PSOE també ha defensat una Espanya federal.

"El procés de Catalunya no és nacionalista"

Des d'UPyD, Wagner ha afirmat que Catalunya "no és una nació ni falta que fa", però amb ànims de canviar de tema, ha criticat la "mania" de tractar un cop més "el problema de la secessió catalana". El comentari ha sobtat a González Pons, que li ha fet notar que aquesta és una qüestió important. Quan el popular ha insistit en el tema per afirmar que "Catalunya mai ha estat una nació independent", Terricabras ha respòs als dos dient que "falten moltes lliçons d'història" i que "el procés a Catalunya no és nacionalista", ja n'és partidària gent d'orígens i idiologies molt diferents.

Meyer, de la seva banda, ha refermat el compromís d'IU amb el dret a decidir dels catalans, però ha matisat: "El problema de Catalunya no és Espanya sinó el capitalisme". Tremosa l'ha corregit afirmant que "el problema d'Espanya és el seu centralisme" i ha retret al PP el tancament de Ràdio Televisió Valenciana, el tancament aquest dilluns d'un múltiplex de TV3 i la imposició del castellà a les escoles de Catalunya.

"Cañete va tenir un mal dia"

Com era d'esperar, Jáuregui ha retret a González Pons les declaracions masclistes del seu eurocandidat, Miguel Árias Cañete. El popular, però, ja anava preparat: li ha tret una cartolina amb un tuit de la candidata europea del PSOE, Elena Valenciano, en què feia mofa del futbolista Franck Ribery. "Heu vist un tio més lleig que Ribery", deia el tuit. Amb la cartolina a la mà, González Pons li ha preguntat si d'això en dedueix que Valenciano es "burla" de la gent que ha patit accidents com Ribery. "Jo diria que Valenciano va tenir un mal dia, tots podem tenir un mal dia i Cañete va tenir un mal dia", ha continuat el del PP, que ha acusat els socialistes d'extreure conclusions i anar massa lluny a partir d'una anècdota.

"Convido a la societat espanyola a veure el referèndum català com una oportunitat"

En les intervencions finals, Terricabras ha fet una crida a "escoltar la veu dels ciutadans" perquè -ha dit- "els ciutadans no volen ser súbdits, volen ser ciutadans". "I això farem", ha conclòs. Tremosa ha estat més explícit: "Convido a la societat espanyola a que vegi el referèndum català com una oportunitat perquè Espanya entri al segle XXI en termes de cultura democràtica". El candidat de CiU també s'ha dirigit als espectadors en català: "Convido els catalans d'omplir les urnes com vam omplir els carrers l'any passat. Guanyem-nos Europa votant CiU".

Jáuregui ha llançat un últim dard contra el procés afirmant que "els països petits" no se'n surten, i ha demanat un vot "conscient i seriós" per impulsar el canvi en l'economia europea, i per fer oposició a la reforma laboral de Rajoy i a la pèrdua de drets socials. Davant d'això, González Pons ha insistit en què "Espanya va millor" gràcies al sacrifici de la gent, i ha demanat la confiança dels espanyols perquè el PP pugui seguir liderant la recuperació.

Meyer ha fet una crida a concentrar el vot de les esquerres contra el bipartidisme de PP i PSOE. Wagner també ha demanat el vot per fer oposició als dos grans partits espanyols, i ha estat especialment crític amb la corrupció. "No anar a votar diumenge és votar els corruptes", ha afirmat.

stats