Política 05/05/2013

D'ocells exòtics a una casa al costat de la de Julio Iglesias, 'The New York Times' repassa les extravagàncies dels polítics corruptes espanyols

El diari nord-americà se centra en el cas de l'exalcaldessa de La Muela, al costat de Saragossa, per fer un repàs dels casos de corrupció a l'Estat

Ara
2 min

BarcelonaMaría Victoria Pinilla va triplicar la població de La Muela, un poble al costat de Saragossa, en només vuit anys. Com a alcaldessa, durant 22 anys de mandat però sobretot durant la bombolla del totxo, a fer construir milers d'habitatges; un museu de l'oli, una altre sobre el poble, i un de tercer del vent; una gran plaça de toros, un zoo amb un aviari per a ocells exòtics i un pavelló amb capacitat per a 25.000 persones –La Muela té 5.000 habitants–. El 2009 era detinguda per corrupció i La Muela s'ha convertit actualment en una de les mostres més reals de l'època daurada del totxo a l'estat espanyol, amb milers de pisos buits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el cas que pren d'arrancada un article del 'The New York Times' publicat aquest diumenge i que repassa els grans escàndols de corrupció de polítics espanyols. "Durant dècades, la corrupció ha estat acceptada al Sud d'Europa com a part de la vida, una manera de distribuir la riquesa", recalca l'article. "Però la crisi econòmica, que ha paralitzat projectes i ha tancat la caixa, ha ajudat destapar els polítics corruptes, deixant al descobert negocis bruts, suborns, recompenses il·legals, favors secrets i d'altres malifetes a una escala que pocs imaginaven".

Pinilla, l'exalcadessa de La Muela, també va prosperar econòmicament tant com el seu poble abans que esclatés la bombolla immobiliària i se la imputés per corrupció. Segons la investigació, la seva família va arribar a acumular una riquesa de 18,3 milions d'euros. A part de la seva llar a La Muela, tenia un apartament a Madrid, una casa de vacances a la platja i una altra a la República Dominicana, al costat de la de Julio Iglesias.

stats