Política 09/02/2019

Torra demana "coratge" a Sánchez per reprendre el diàleg i "concretar-lo en l'autodeterminació"

Denuncia que el judici serà una "farsa per decapitar la llibertat" després de visitar els presos

Ot Serra
3 min
El president de la Generalitat després de visitar els presos polítics.

Soto del RealEl president de la Generalitat, Quim Torra, no vol tirar la tovallola i ha demanat aquest dissabte "valentia i coratge" a Pedro Sánchez perquè reprengui el diàleg, després que aquest divendres les negociacions es desmuntessin com un castell de cartes arran de la crisi del relator. Després de visitar els presos polítics a Alcalá-Meco i Soto del Real, Torra ha puntualitzat, però, que les converses s'han de "concretar en l'autodeterminació" i que ha d'haver-hi la figura d'un "relator internacional". "No ens podem plantejar parlar de tot com el primer dia", ha anotat.

En declaracions als mitjans, ha assegurat que no ha sigut el Govern qui ha "trencat el diàleg", sinó l'executiu espanyol, i s'ha mostrat sorprès per la "reculada" de la Moncloa quan "s'estava avançant". "Potser ha influït aquesta amenaça de la manifestació de la ultradreta espanyola i les dues ànimes del PSOE", ha apuntat Torra, en referència a la mobilització d'aquest diumenge del PP, Cs i Vox demanant eleccions i les diferències amb Sánchez que han mostrat exlíders socialistes i dirigents autonòmics. Tot i les peticions del Govern, aquest mateix dissabte l'inquilí de la Moncloa ha insistit que no acceptarà "mai" que es faci una consulta sobre la independència.

Sobre el judici, Torra ha afirmat que, després d'escoltar les explicacions dels presos sobre com va ser el trasllat i com serà el dia a dia del judici, "ja es veu que no serà un judici amb garanties". "Això exigeix la seva llibertat immediata", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha denunciat que el judici que començarà dimarts al Tribunal Suprem és una "farsa per decapitar la idea de llibertat". El cap de l'executiu ha utilitzat paraules de Jordi Sànchez, segons ha dit, per defensar que els presos aniran amb la "bandera del diàleg i dl'autodeterminació" al Suprem. Torra ha afegit també que els presos li han traslladat que els polítics que no estan processats siguin un "altaveu" al món i abanderin la bandera "dels drets civils i polítics i dels drets humans".

Torra ha arribat puntual, avui a les 11 del matí, a la presó de Soto del Real per visitar els presos polítics independentistes i mostrar-los el seu suport. S'ha reunit poc més d'una hora amb Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a tres dies de l'inici del judici de l'1-O. El dirigent ha arribat al centre en un monovolum, seguit d'un altre cotxe en què viatjava el seu equip de premsa i protocol. Torra ha passat el control de seguretat i un funcionari l'ha acompanyat dins per fer la visita. A la una del migdia, el president de la Generalitat ha abandonat les instal·lacions de Soto del Real.

Dimarts, en el primer dia del litigi, Torra també estarà present dins la sala del Tribunal Suprem on es començarà a jutjar els encausats sobiranistes. Aquest divendres els set magistrats van autoritzar la seva petició i assistirà a la primera sessió de les qüestions prèvies amb dues persones més del Govern. A partir de dimecres, però, la Generalitat només disposarà d'una plaça reservada dins la sala, i el Parlament, d'una. Torra ha explicat aquest dissabte que el Govern "serà present" al judici i que la persona que hi assisteixi anirà variant en funció de qui declari.

Altres visites

També han visitat els presos al centre penitenciari madrileny el director general de relacions institucionals del Parlament, Aleix Villatoro, acompanyat de personal de Vicepresidència. A la presó s'hi ha desplaçat el nebot de Jordi Cuixart, Pol Leiva, i la germana de l'expresident d'Òmnium Cultural, Esther Cuixart. També l'exgerent de l'ANC Núria Guillaumes, pròxima a Jordi Sànchez.

stats