Política 11/05/2018

Torra: "Només contemplo la possibilitat d'obeir el que decideixi el Parlament"

Demana disculpes pels tuits: "Si s'han entès com una ofensa, no era la meva intenció"

Núria Orriols
3 min
Quim Torra i Eduard Pujol conversen sortint del Parlament

BarcelonaQuim Torra s'ha sotmès aquest divendres a la primera entrevista com a presidenciable de Junts per Catalunya, després de reunir-se amb el grup parlamentari a la cambra catalana. En declaracions a TV3, ha assegurat que només considera "la possibilitat d'obeir el que decideixi el Parlament i la voluntat dels catalans" i s'ha compromès a impulsar un procés constituent. Ha assegurat, però, que la paraula "diàleg" serà una de les apostes que mantindrà sempre el seu Govern i la que més es repetirà demà en el seu primer discurs d'investidura. Un diàleg que, ha dit, vol mantenir tant amb el govern espanyol com amb la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha avançat que la seva intenció, si és elegit, és demanar una trobada amb Mariano Rajoy però també amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que aquesta setmana ha demanat diàleg.

"El mandat de l'1 d'octubre ens obliga a recuperar tot el contingut de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional i iniciar un procés constituent", ha considerat també, sobre les primeres mesures de caràcter legislatiu que vol impulsar. No es tractaria, però, d'una desobediència aplicant aquestes mateixes normes sinó que s'hauria de trobar la manera d'aplicar-ne el contingut per una altra via –ha explicat–. Algunes d'aquestes normes serien la llei de la pobresa energètica i de lluita contra el canvi climàtic.

També ha explicat que una de les primeres mesures que vol tirar endavant, si el Parlament l’avala, és posar en marxa un comissionat per estudiar els efectes del 155: Torra ha explicat que serà un "pla de xoc" contra aquest article i també una anàlisi de tot el que ha passat en els últims mesos amb els cessaments i "investigacions", que ha titllat de "dubtosa legalitat". Alhora, ha promès la "restitució" de polítiques públiques prèvies a la intervenció de l'autogovern.

Una legislatura "provisional"

Torra ha deixat clar que ell té la voluntat de ser el president de la Generalitat però que es coordinarà amb el Consell de la República que presidirà Puigdemont des de l'exili. Ha assegurat que Catalunya viu una "crisi humanitària" per l'existència de "presos i exiliats" i ha remarcat la situació d"excepcionalitat" i de "provisionalitat" que afrontarà el nou executiu.

No ha concretat si se situarà al despatx que fins ara ocupava Puigdemont però sí que ha explicat que vol prendremesures simbòliques com col·locar un llaç groc al Palau de la Generalitat i deixar espais buits al consell executiu, tal com ja es fa al Parlament per recordar els diputats empresonats i que són fora del país.

El candidat de JxCat es disculpa pels tuits

Davant les crítiques de l'oposició, Torra s'ha disculpat per les piulades que havia fet fa anys. "Si efectivament algú ha entès els tuits com una ofensa, demano disculpes; en absolut era la meva intenció".

Ara bé, ha demanat confiança. "Lamento molt que la meva trajectòria pública i professional ara es vegi sota vigilància per uns tuits publicats fa sis anys. M'agradaria que el debat es fes sobre el meu currículum, les coses que he fet o les coses que faré", ha assegurat.

El PP, Ciutadans i el PSC han carregat pels tuits –avui esborrats– de Torra en què feia al·lusions despectives als "espanyols". Els representants de les tres formacions li han exigit que es disculpi, però Ciutadans ha anat més enllà i ha considerat que encara que demani perdó els missatges l'invaliden com a presidenciable.

stats