Política 14/11/2018

Urkullu trasllada a Torra la necessitat d'"aprofitar" les majories actuals del Congrés i assegurar la "distensió"

El president respon que el poble basc i el català tenen "ritmes diferents": "Som en l'autodeterminació"

Núria Orriols
3 min
El president del Govern, Quim Torra, amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, al Palau d'Ajuria Enea

BarcelonaEl president Quim Torra s'ha reunit aquest dimecres al migdia amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, a Euskadi, on farà una conferència que té com a títol 'Catalunya: sobirania, democràcia i llibertat'. La trobada amb el president basc ha tingut lloc a Ajuria Enea amb un dinar de feina que ha culminat amb una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació. En la roda de premsa s'ha constatat la voluntat de "cooperar" entre els dos governs, però també, en paraules del president Torra, els "ritmes diferents" entre el poble basc i el català "cap a la llibertat". Mentre que el lehendakari ha traslladat a Torra la necessitat d'"aprofitar" les majories actuals del Congrés i assegurar la "distensió" en el conflicte avançant cap a un reconeixement de la "plurinacionalitat" de l'Estat, el president de la Generalitat ha mantingut que la solució al conflicte ha de passar per un referèndum que inclogui la possibilitat de pronunciar-se sobre la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el que sí que han coincidit els dos presidents és que el 155 ha "menystingut" l'autogovern i representa un precedent que posa en risc l'autonomia tant de Catalunya com del País Basc.

Es tracta de la primera trobada entre els dos presidents i es produeix després que Urkullu refusés al gener la investidura a distància de Carles Puigdemont en afirmar que "per fer política cal estar present". La trobada també ha cobrat rellevància perquè el lehendakari va fer una intensa mediació entre Catalunya i Espanya durant el mes d'octubre de l'any passat per evitar la declaració d'independència i l'aplicació del 155.

Urkullu trasllada a Torra la necessitat d'"aprofitar" les majories actuals del Congrés i assegurar la "distensió"

Torra ha començat la compareixença convidant Urkullu a visitar els presos polítics a Lledoners i també els exiliats, entre ells l'expresident Carles Puigdemont. Una invitació acceptada pel lehendakari si se li requereix aquesta visita. Les relacions amb JxCat no han estat fluïdes en els últims mesos precisament per una visita d'Urkullu a Lledoners. A l'estiu el grup parlamentari es va mostrar "sorprès" perquè Urkullu només va acudir al centre penitenciari per veure l'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i va assegurar que la seva excarceració podria afavorir la "distensió". Tant Torra com Urkullu han tret ferro a la polèmica assegurant que treballant conjuntament per a la llibertat dels líders independentistes. De fet, el lehendakari ha insistit que la presó preventiva "no té cap sentit humà".

Després, a les 17.15 hores, Torra anirà a Sant Sebastià, on es reunirà amb representants de la plataforma Demokrazia Bai, com els exconsellers Joseba Azkárraga i Anjeles Iztueta; l'ex secretari general del sindicat LAB Rafa Díez i l'ex governador civil de Biscaia Dani Arranz. Tancarà la jornada amb la conferència, que es farà a les 19 hores al centre Kursaal de la mateixa ciutat i que organitza la plataforma cívica Gure Eusko Dago, que la Generalitat destaca que va néixer el 2003 amb l'objectiu d'"activar el procés polític basc". Aquesta entitat és la responsable de les consultes sobre el dret a decidir que s'estan celebrant al País Basc. Precisament una se celebrarà aquest diumenge a Sant Sebastià, entre altres localitats. En una entrevista a EiTB aquest dimecres al matí, el president ha animat el moviment a seguir el camí traçat pels independentistes catalans. En aquest sentit, també ha rebutjat la proposta de Pedro Sánchez de fer un nou Estatut per a Catalunya i ha afirmat que l'estabilitat parlamentària del govern espanyol "no li preocupa".

Abans de la conferència, el president de la Generalitat també es reunirà amb el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi. En l'ambient plana la proposta que va plantejar el líder de l'esquerra abertzale dissabte passat en una entrevista a TV3, en la qual va deixar caure la possibilitat que diferents forces sobiranistes s'uneixin de cara al pròxim any electoral.

stats